Abordând în tematica mãrcilor poştale o temã de interes public cu privire la o alimentaţie echilibratã, Romfilatelia materializeazã un nou proiect dedicat unui stil de viaţã sãnãtos în universul sãrbãtorilor tradiţionale, prin introducerea în circulaţie a emisiunii de mãrci poştale Trãieşte sãnãtos! Tradiţii româneşti.
Având în vedere cã niciun aliment nu asigurã tot necesarul nutriţional, este important şi recomandat sã mâncãm variat, nelipsind fructele, legumele, pâinea, cerealele, lactatele, carnea sau ouãle.
Cele patru timbre ilustreazã câteva modalitãţi de pregãtire a unor preparate tradiţionale autohtone şi legãtura strânsã între sãrbãtorile calendarului religios românesc şi bucatele care se consumã în aceste perioade.
Oul roşu, simbol important al Sãrbãtorilor Pascale, a fost mereuasociat cu renaşterea, cu începuturile, apoi cu Învierea Domnului.
De aceea, când se sparg ouãle prin ciocnire, se spune: „Hristos a Înviat!”, „Adevãrat a Înviat!”, iar în perioada Paştelui, creştinii folosesc aceste cuvinte, drept salut. Culoarea roşie simbolizeazã sângele lui Iisus.
Din punct de vedere nutriţional, oul conţine adevãrate complexe energetice naturale, care trebuie consumate în cantitãţi limitate, din cauza cantitãţii mari de colesterol.
Mielul simbolizeazã inocenţa, blândeţea, puritatea. Mielul sau oaia întruchipeazã animalul de sacrificiu, credinciosul ca membru al turmei lui Dumnezeu, pe Hristos care s-a sacrificat pentru mântuirea oamenilor, biruind rãul.
La proţap, cuptor sau în borşul cu verdeţuri, carnea de miel este o prezenţã delicioasã a acestei perioade.
Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel, consumatã raţional este recomandatã, întrucât ea conţine o cantitate mare de proteine, vitamine şi microelemente.
Pentru a asigura însã o bunã funcţionare a organismului, friptura de miel şi ouãle trebuie asociate cu multe salate şi legume de sezon: leurdã, usturoi, ceapã verde, untişor şi altele.
Cozonacul de Paşte, similar cu pasca, se prezintã ca pâinea dulce a Învierii şi renaşterii întregii creaţii, putând la fel de bine sã fie pus pe masã în loc de pascã sau împreunã cu aceasta.
Simbolic, rãmâne valabilã reprezentarea ritualicã a jertfei Mântuitorului, prin stropirea cu vin sfinţit, la bisericã.
Simbol al apei, vieţii, fecunditãţii şi înţelepciunii, peştele este unul dintre cele mai timpurii imagini creştine, Iisus numindu-i pe Apostoli pescari de oameni şi hrãnind o mare mulţime de credincioşi doar cu doi peşti si cinci pâini. Pe lângã unirea cu Hristos, peştele simbolizezã apa, viaţa şi hrana spiritualã.
Peştele este un produs cu o valoare nutriţionalã foarte bunã. Cantitateade elemente nutritive variazã în funcţie de specie şi de condiţiile de mediuîn care vieţuieşte.
Grãsimile din peşte se caracterizeazã mai ales prin prezenţa unei cantitãţi mari de acizi graşi polinesaturaţi din seria Omega 3.
Brânza în coajã de brad este un sortiment ce se preparã în zonele de munte, fiind o importantã sursã de vitamine liposolubile (care pot fidizolvate în grãsimi sau uleiuri), de aminoacizi esenţiali, calciu, fosfor, magneziu, seleniu şi zinc.
Factor de echilibru în alimentaţie, lactatele sunt produse care nu ar trebui sã lipseascã din hrana fiecãruia. Sunt delicioase, sãnãtoase şise pot combina cu o mulţime de alte ingrediente.
Nelipsite într-o alimentaţie sãnãtoasã şi variatã, produsele prezentate în imaginile mãrcilor poştale sugereazã ideea cã, folosind preparatele tradiţionale autohtone într-o combinaţie corectã şi evitând abuzurile alimentare, putem sugera mesajul emisiunii Trãieşte sãnãtos! Tradiţii româneşti, dar şi recomandãrile medicilor cu privire la consumul excesiv de alimente care dãuneazã grav sãnãtãţii.
Cele patru timbre ale emisiunii ilustreazã o parte din felurile de alimente tradiţionale de pe masa de Sãrbãtoare a românului.
Marca poştalã cu valoarea nominalã de 1 leu reproduce imaginea unui asortiment de cozonac şi ouã roşii.
Marca poştalã cu valoarea nominalã de 3,60 lei reproduce imagineaunui aranjament de peşte pe cetinã de brad.
Mãrcile poştale cu valoarea nominalã de 4,50 lei şi 8,10 lei reproduc o fripturã de miel şi legume de sezon, respectiv brânzeturi tradiţionale.
Data Aparitie:2014-04-18