mar\u021bi, 1 octombrie a.c<\/strong>. Emisiunea de m\u0103rci po\u0219tale prezint\u0103 \u00eentr-o compozi\u021bie grafic\u0103 armonioas\u0103 imaginile unor obiective turistice al\u0103turi de elemente gastronomice specifice zonei Sibiului.<\/p>\nTransilvania, \u00eenscris\u0103 \u00een arcul Carpa\u021bilor, zona numit\u0103 \u0219i Ardeal, este renumit\u0103 pentru peisajele magice \u0219i o cultur\u0103 gastronomic\u0103 individualizat\u0103, eviden\u021biindu-se prin tradi\u021biile sale excep\u021bionale p\u0103strate de o comunitate multicultural\u0103 \u0219i multietnic\u0103. Al\u0103turi de celelalte valori prezente \u00een alura monumentelor istorice, tradi\u021biile au avut un rol important \u00een promovarea Sibiului ca destina\u021bie turistic\u0103 de prim rang, cultura alimentar\u0103 fiind unul dintre principalele atrac\u021bii ale regiunii.<\/p>\n
Sibiu intr\u0103 \u00eentr-o elit\u0103 gastronomic\u0103 din care mai fac parte doar alte opt regiuni europene, printre care Lombardia \u0219i Catalonia. Apartenen\u021ba Sibiului la aceast\u0103 elit\u0103 european\u0103 se datoreaz\u0103 tradi\u021biei gastronomice foarte bine p\u0103strate precum \u0219i a diversit\u0103\u021bii culturale prezente \u00een zona Sibiului. Ardealul, este pres\u0103rat cu sate pitore\u0219ti, biserici de lemn \u0219i fortificate, livezi de pomi fructiferi, lanuri de gr\u00e2ne, gr\u0103dini de legume \u0219i podgorii, care confer\u0103 peisajului un aspect magic. Ardelenii, renumi\u021bi pentru ospitalitatea lor, au consacrat faima regiunii \u00een inimile vizitatorilor str\u0103ini.<\/p>\n
Timbrul cu valoarea nominal\u0103 de 1,40 lei<\/strong> prezint\u0103 Turnul Dulgherilor<\/em><\/strong> (Zinmmermannsturm)<\/em>, ridicat \u00een sec. XIV, de breasla s\u0103seasc\u0103 a dulgherilor din ora\u0219ul Sibiu. Al\u0103turi de obiectivul medieval, timbrul prezint\u0103 un aranjament de br\u00e2nzeturi sibiene asortate.<\/p>\nTurnul Sfatului<\/em><\/strong> (Hermannst\u00e4dter Ratsturm<\/em>, parte din ansamblul de fortifica\u021bii a ora\u0219ului ca poart\u0103 prin care se face tranzi\u021bia din Pia\u021ba Mic\u0103 \u0219i Pia\u021ba Mare, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominal\u0103 de 3,10 lei,<\/strong> al\u0103turi de un aranjament de mezeluri alese din gama celor servite \u00een regiunea Sibiului ca gustare rece.<\/p>\nTimbrul cu valoarea nominal\u0103 de 5 lei <\/strong>are ca subiect Biserica Evanghelic\u0103 din Sibiu<\/em><\/strong> (Evangelische Stadtpfarrkirche<\/em>), finalizat\u0103 \u00een 1520 \u0219i considerat\u0103 una dintre cele mai impresionante
\ncl\u0103diri \u00een stilul gotic ridicate \u00een Rom\u00e2nia, av\u00e2nd asociat\u0103 ca imagine culinar\u0103 o por\u021bie de m\u00e2ncare tradi\u021bional\u0103 de fasole \u0219i c\u00e2rna\u021bi, servit\u0103 conform tradi\u021biei gastronomice locale, cu ceap\u0103 ro\u0219ie crud\u0103.<\/p>\nPe timbrul cu valoarea nominal\u0103 de 19 lei<\/strong> este redat\u0103 Pia\u021ba Sfatului<\/em><\/strong>, cu Muzeul Bruckenthal (Palatul Bruckenthal<\/em>) ridicat \u00eentre 1778\u20131788 de c\u0103tre guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei, Samuel Bruckenthal, l\u00e2ng\u0103 care este prezent\u0103 imaginea unui platou asortat care expune o selec\u021bie tradi\u021bional\u0103 de gust\u0103ri reci \u0219i calde specifice zonei Sibiului format\u0103 din elemente de mezel, lactate \u0219i preparate din legume.<\/p>\nPremiul \u201eRegiunea Gastronomic\u0103 European\u0103\u201d<\/em> ofer\u0103 credibilitate \u0219i autoritate \u00een domeniu, deoarece este acordat de un grup independent \u0219i interna\u021bional de exper\u021bi IGCAT. Regiunea trebuie s\u0103 demonstreze unui grup de exper\u021bi c\u0103 a dezvoltat suficiente proiecte \u0219i programe legate de gastronomie pentru a c\u00e2\u0219tiga premiul. Grupul de exper\u021bi ales de consiliul IGCAT \u00ee\u0219i propune s\u0103 includ\u0103 speciali\u0219ti din diferite domenii de competen\u021b\u0103, inclusiv turism, cultur\u0103, ospitalitate \u0219i agricultur\u0103.<\/p>\nIntegritatea cultural\u0103 a gastronomiei transilv\u0103nene este o adev\u0103rat\u0103 dovad\u0103 a efortului local de a-\u0219i men\u021bine r\u00e2nduiala str\u0103mo\u0219easc\u0103. Tradi\u021biile s-au transmis prin viu grai din genera\u021bie \u00een genera\u021bie, ajung\u00e2nd s\u0103 constituie tr\u0103s\u0103tura specific\u0103 a regiunii. Aceast\u0103 str\u0103danie de a-\u0219i onora originile \u0219i tradi\u021biile a fost perceput de observatorii domeniului din Europa, de aceea Sibiul a fost \u00eenscris \u00een r\u00e2ndul culturii gastronomice europene.<\/p>\n
Gastronomia sibian\u0103 este o armonie \u00eentre tradi\u021bie \u0219i dezvoltare, sus\u021binut\u0103 de puternica integritate regional\u0103 a zonei. Dezvoltarea unei noi gastronomii sibiene are la baz\u0103 respectul pentru tradi\u021biile, produsele \u0219i aromele regiunii. Dragostea sibienilor fa\u021b\u0103 de miresmele \u0219i gusturile p\u0103strate din str\u0103mo\u0219i, le-a permis s\u0103 p\u0103streze nealterat\u0103 gastronomia mo\u0219tenit\u0103. De aceea, produsele tradi\u021bionale au fost valorificate \u0219i adaptate pentru a putea fi savurate \u00een orice ocazie de destindere \u0219i voie bun\u0103.<\/p>\n
Zona Sibiului se remarc\u0103 prin dorin\u021ba de a oferi tuturor tezaurul s\u0103u gastronomic cu tradi\u021bionalul \u00eendemn: Poft\u0103 bun\u0103!<\/em>\u00a0<\/em><\/p>\nRomfilatelia mul\u021bume\u0219te Prim\u0103riei Municipiului Sibiu pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de m\u0103rci po\u0219tale.<\/em><\/p>\n
<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Romfilatelia introduce \u00een circula\u021bie emisiunea de m\u0103rci po\u0219tale cu titlul \u201eSibiu, Regiune Gastronomic\u0103 European\u0103\u201d mar\u021bi, 1 octombrie a.c. Emisiunea de […]<\/p>\n","protected":false},"featured_media":2047698,"template":"","meta":{"site-sidebar-layout":"default","site-content-layout":"","ast-site-content-layout":"","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"default","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-4)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}}},"product_cat":[2619,2618],"product_tag":[],"class_list":{"0":"post-2047697","1":"product","2":"type-product","3":"status-publish","4":"has-post-thumbnail","6":"product_cat-2619","7":"product_cat-colectii-anuale","8":"desktop-align-left","9":"tablet-align-left","10":"mobile-align-left","12":"first","13":"instock","14":"taxable","15":"shipping-taxable","16":"product-type-grouped","17":"add-to-wishlist-before_image"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/product\/2047697"}],"collection":[{"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/product"}],"about":[{"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/product"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/media\/2047698"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=2047697"}],"wp:term":[{"taxonomy":"product_cat","embeddable":true,"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fproduct_cat&post=2047697"},{"taxonomy":"product_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/romfilatelia.ro\/romagazin\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fproduct_tag&post=2047697"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}