Romfilatelia introduce în premieră joi, 23 ianuarie, anul curent, emisiunea de mărci poștale Zodiacul Chinezesc. Anul șobolanului de metal, o tematică filatelică îndrăgită de colecționarii de pretutindeni.
Fiecărui An Nou Chinezesc îi este desemnat unul dintre cele 12 animale ale Zodiacului Chinezesc. 2020 este Anul șobolanului de metal. Alți ani ai zodiei șobolan au fost și vor fi 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020, 2032.
Șobolanul, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei, este prima zodie din ciclul de 12 ani al zodiacului chinez. După acest an lunar, următorul este Anul boului.
Horoscoapele au fost dezvoltate în strânsă legătură cu semnele de animale pentru a prezice trăsăturile și destinul personalității. Se știe că fiecare animal are anumite caracteristici pe care le-ar demonstra o persoană născută sub acel semn. Anul în care se naște o persoană determină semnul zodiacal. De exemplu, semnul animal al unei persoane este șobolan dacă s-a născut în unul din anii șobolanului.
Spre deosebire de calendarul liniar occidental, calendarul chinez are o metodă de datare ciclică care se repetă la fiecare 60 de ani. Calendarul se bazează pe două cicluri care interacționează între ele – zodiacul chinezesc, care este împărțit în 12 părți și cinci elemente.
O mare parte din filozofia chineză este elaborată în strânsă legătură cu cinci elemente și credința că acestea interacționează cu fenomenele naturale.
Cele cinci elemente care includ metalul, apa, lemnul, focul și pământul, există în cultura chineză de mii de ani și definesc Zodiacul chinezesc. Fiecare element are trăsături diferite. Caracteristicile celor cinci elemente sunt atribuite celor 12 semne animale, creând 60 de combinații caracteristice posibile. Conceptul de Yin și Yang afectează, de asemenea, Zodiacul chinezesc, alocând forțe opuse fiecărui semn animal – anii impari sunt ani Yin și anii pari sunt ani Yang. Yinul este perceput ca pământ, feminin, întunecat și pasiv. Yang este perceput ca bărbat, cer, lumină și activ.
Șobolanul este, de asemenea, asociat cu ramura pământească Zi și orele de la miezul nopții. În termenii yin și yang, Șobolanul este yang și reprezintă începutul unei noi zile și, de asemenea, un semn de apă. Cel mai apropiat semn corespondent occidental este Săgetătorul.
Conform calendarului luni-solar chinezesc, Anul Nou Chinezesc 2020 sau Festivalul de Primăvară începe sâmbătă, 25 ianuarie și de peste 1000 de ani a fost cel mai important și sărbătorit eveniment chinezesc pe scară largă în lume. Asociat cu multe legende și obiceiuri fascinante, este un timp pentru onorarea zeităților și strămoșilor, plin de rugăciuni, ofrande și alte acte de devotament.
Data festivalului fluctuează, dar cade în ianuarie sau februarie. Anul chinez 4716 începe pe 25 ianuarie 2020 și este anul Șobolanului de Metal Yang (Geng Zi). Anul Nou Chinezesc este denumit și „Festivalul de primăvară” și „Anul nou lunar”, deoarece se încadrează în primăvară și este datat pe baza calendarului lunar chinezesc.
Conform unui mit, împăratul de jad a spus că ordinea va fi decisă prin ordinea în care au sosit animalele la petrecerea sa. Șobolanul l-a păcălit pe Bou să îl care pe spate până la locul petrecerii. Apoi, exact când au ajuns la linia de sosire, Șobolanul a sărit și a ocupat locul întâi înaintea Boului.
În cultura chineză, șobolanii erau văzuți ca un semn de bogăție și excedent. Din cauza ratei de reproducere a acestui animal, cuplurile căsătorite s-au rugat și închinat lui pentru fertilitate.
Pe colița nedantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, sunt ilustrate sub forma unor simboluri grafice toate animalele zodiacului chinezesc împreună cu șobolanul, redat pe marca poștală, toate elementele fiind realizate în culori speciale (galben UV).
Emisiunea de mărci poștale „Zodiacul Chinezesc. Anul șobolanului de metal” va fi disponibilă începând de joi, 23 ianuarie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicu prima zi, în coală de 28 timbre, minicoală de 8 timbre cu tête-bêche și coliţă nedantelată.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 336 93 92