Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Ziua Victoriei 70 de ani

interior pliant Ziua Victoriei_70 de aniRomfilatelia dedică emisiunea Ziua Victoriei – 70 de ani aniversării a 70 de ani de la anunţarea capitulării Germaniei naziste, moment considerat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
Doi paşi ai capitulării urmau să aibă loc. Primul, pe 8 mai 1945, la Reims, în Franţa, în faţa generalului american Dwight D. Eisenhower. La ceremonia semnării capitulării Germaniei de către feldmareşalul Alfred. N. von Jodl, amiralul Hans G. von Friedeburg şi generalul-maior Wilhelm Oxenius au fost prezenţi, din partea Înaltului comandament aliat, generalul-locotenent Walter Beddel Smith şi generalul Carl A. Spaatz, din partea S.U.A., amiralul Sir Harold Martin Burrough şi generalul-locotenent Sir Frederick Morgan din partea Regatului Unit, -generalul de brigadă François Sevez, din partea Franţei, generalul-locotenent Ivan Korniţeev şi generalul-maior Ivan A. Susloparov, din partea U.R.S.S. Această capitulare a intrat în vigoare la 8 mai 1945, la miezul nopţii.
Guvernul sovietic a declarat, însă, că va primi Źcapitularea Germaniei a doua zi, la Berlin. Astfel, a fost organizată în Berlinul ocupat de Armata roşie, în noaptea de 8 spre 9 mai, o a doua ceremonie, de data aceasta
în prezenţa mareşalului sovietic Gheorghi K. Jukov. La ora 00:12 actul capitulării necondiţionate a Germaniei a fost semnat de feldmareşalul Wilhelm Keitel, amiralul Hans G. von Friedeburg, generalul-colonel Hans J. Stumpff, în prezenţa reprezentanţilor Înaltului comandament aliat: mareşalul britanic Arthur W. Tedder, generalul american Carl A. Spaatz şi generalul francez Jean M. de Lattre de Tassigny. Astfel, din punct de vedere juridic, Źcapitularea Germaniei a intrat în vigoare la data de 9 mai 1945.
Din acest motiv, Occidentul serbează Ziua Victoriei la 8 mai, iar fostele ţări comuniste, la 9 mai.
Capitularea a găsit trupele române pe front în Slovacia, alături de trupele sovietice. Pentru armata română, însă, cel de-al Doilea Război Mondial
a luat sfârşit abia pe 12 mai 1945, odată cu anihilarea ultimelor rezistente germane din Munţii Tatra.
Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 4,30 lei este reprezentat numărul aniversar 70, simbolizând perioada scursă de la înfrângerea şi capitularea Germaniei Naziste, alături de un porumbel alb ce transmite mesajul de pace. Pe fundalul numărului 70 se pot vedea scene de război.
În România, sărbătorirea Zilei Victoriei pe 9 mai coincide cu Ziua Europei, sărbătoarea anuală a păcii şi unităţii pe continentul european. Pentru statele membre ale Uniunii Europene, această zi este cunoscută de asemenea ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia ministrului de externe francez, Robert Schuman, prin care a propus crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, piatra de temelie a proiectului european. Mai mult, ziua de 9 mai are o deosebită importanţă istorică pentru ţara noastră la nivel internaţional, Mihail Kogălniceanu proclamând Źindependenţa României pe 9 mai 1877. A doua zi, pe 10 mai, actul a căpătat Źputere de lege prin semnarea lui de către Principele Carol I.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi dlui. Lucian Tudose pentru sprijinul Źdocumentar şi fotografic acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2015-05-08

CARACT_70 de ani ziua victoriei

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search