Cu ocazia celebrãrii, pe 26 aprilie, a Zilei Mondiale a Proprietãţii Intelectuale, Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de timbre poştale dedicatã acestui eveniment.
În anul 1883 a fost încheiatã Convenţia de la Paris pentru Protecţia Proprietãţii Industriale, iar în anul 1886 a fost semnatã Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice, acestea fiind reglementãrile cadru internaţionale care privesc dreptul proprietãţii industriale şi dreptul de autor.
Convenţiile amintite, care au în vedere atotcuprinzãtoarea familie a drepturilor de proprietate intelectualã, includ brevete de invenţie, mãrci de fabricã înregistrate, desene şi modele, indicaţii geografice, dreptul de autor şi drepturi conexe. Marca înregistratã protejeazã modul de identificare al unui producãtor,iar dreptul de autor protejeazã operele de creaţie originalã, cum ar fi cele literare, artistice sau ştiinţifice.
Organizaţia Mondialã a Proprietãţii Intelectuale (OMPI), creatã în 1967, una din cele 15 agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), are ca atribuţii principale dezvoltarea la nivel internaţional a unui sistem al proprietãţii intelectuale capabil de a recompensa creativitatea, stimula inovaţia şi de a contribui la dezvoltarea economicã.
Organizaţia, cu sediul laGeneva, are 185 de membri şi administreazã 25 de tratate internaţionale.
Anul acesta, mesajul sub care se desfãşoarã Ziua Mondialãa Proprietãţii Intelectuale este Creativitatea – Noua generaţie.
Pentru a conferi un mod aparte de abordare a acestei tematici pe timbrele poştale, Romfilatelia ilustreazã trei personalitãţi feminine şi invenţiile lor sub titulatura Femeile şi Inventica.
Ștefania Mãrãcineanu (1882-1944), ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 Lei, este cunoscutã în lumea ştiinţei ca fiziciana care a descoperit, în 1924, radioactivitatea artificialã.
Pe nedrept, descoperirea a fost atribuitã soţilor Irène şi Frédéric Joliot-Curie, care au primit un Premiu Nobel.
Reparaţia moralã a fost fãcutã în 1934 de cãtre fiica Mariei Curie într-un articol publicat în „News Wiener Journal” în care afirma cu tãrie cã „domnişoara Mãrãcineanu a anunţat în 1924 descoperirea radioactivitãţii artificiale”.
Ca urmare a strânsei colaborãri cu profesorii Dimitrie Bungeţianu şi Vasile Karpen, Ștefania Mãrãcineanu provoacã prima ploaie artificialã din lume în anul 1931 pe câmpiile Bãrãganului. Sãrurile radioactive au fost dispersate în nori de cãtre aviatorul Bâzu Cantacuzino.
Josephine Cochrane (1839-1913), nãscutã în SUA – statul Illinois, ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,30 Lei, a fost inventatoarea maşinii de spãlat vase.
Preocupatã de rezolvarea unei probleme cotidiene, spãlatul vaselor de bucãtãrie, a iniţiat numeroase încercãri pentru gãsirea unei soluţii de mecanizare a acestei operaţii casnice. Primul brevet al invenţiei sale l-a obţinut în 1886, iar în 1893, la Expoziţia Mondialã de la Chicago, a câştigat un premiu pentru design şi durabilitate.
Compania ce-i purta numele a devenit cunoscutã pe piaţa maşinilor de spãlat vase, îndeosebi pentru hoteluri şi restaurante, dar şi pe piaţa vânzãrilor de obiecte electrocasnice. Compania şi-a schimbat numele în Kitchen Aid, devenind ulterior o parte din Whirlpool Corporation.
Pe timbrul cu valoare nominalã de 9,10 Lei este ilustratã Grace Murray Hopper (1906-1992), pionier în domeniul informaticii, care a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare şi a creat unul dintre primele limbaje de programare moderne – COBOL, dezvoltate independent de echipamente.
A fost contraamiral în armata SUA. Un distrugãtor şi un supercomputer i-au împrumutat numele, respectiv „USS Hopper” şi „Cray XE6 Hopper”.
Pe plicul de corespondenţã este ilustratã o alegorie a inventicii, folosind o gravurã şi elemente decorative din prima pagina a Brevetului Regal care atribuia Ștefaniei Mãrãcineanu invenţia unui mijloc de a provoca ploaia.
Aducem mulţumirile noastre Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (OSIM) şi Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.
Data Aparitie:2013-04-26