Cu ocazia Zilei Mondiale a Poștei, Romfilatelia a organizat marți, 9 octombrie 2018, evenimentul de lansare a întregului poștal dedicat acestei aniversări. Evenimentul a avut loc la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, în prezența unei distinse audiențe.
În deschiderea ceremoniei, doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a prezentat activitatea României în cadrul Uniunii Poștale Universale (UPU), țara noastră numărându-se printre membrii fondatori ai instituției, la Congresul Poștelor de la Berna, din 1874. Contribuția României la fondarea UPU a fost semnificativă, prin activitatea directorului poștelor din epocă, George Lahovary, o personalitate marcantă a epocii, președinte al Înaltei Curți de Conturi (1893) și membru corespondent al Academiei Române (1901). România a susținut aniversările și inițiativele UPU, prima emisiune filatelică tematică fiind introdusă în circulație în anul 1949, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea acestei organizații internaționale.
Anul 2018 a fost un an al aniversărilor, pornind de la evenimentele legate de Centenarul Marii Uniri și până la elogierea unor personalități precum Constantin Brâncuși, Regina Maria sau Fericitul Vladimir Ghika. Romfilatelia susține cultura română prin imagini, respectiv creația de mărci poștale, iar mai departe Poșta Română, în calitate de acționar, transmite mesajul nostru prin serviciile poștale francate cu timbre. Romfilatelia colaborează prin parteneriate și cu alte instituții culturale românești, precum Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară, muzee etc.
Ulterior a luat cuvântul academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, un pasionat filatelist și utilizator fidel al serviciilor poștale, care a realizat un scurt istoric al poștelor la nivel mondial și a elogiat importanța acestui serviciu pentru comunicarea umană. Indiferent de dramele prin care au trecut popoarele lumii, serviciile poștale au funcționat, a spus în finalul intervenției sale academicianul Bălăceanu-Stolnici.
Următorul vorbitor a fost academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, care a invocat importanța Poștei în istoria modernă a României. Mărturie a acestei măreții fiind însuși Palatul Poștelor din București, o clădire impunătoare prin dimensiuni și arhitectură, care a fost construit după modelul clădirii similare din Geneva.
Adrian Daniel Găvruța, secretar general adjunct al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a prezentat, de asemenea, importanța poștei și a timbrelor în comunicarea umană. Domnia sa a transmis totodată și mesajul ministrul Comunicațiilor, domnul Petru Bogdan Cojocaru, care își exprimă speranța că Poșta Română va oferi servicii conforme cu rigorile actuale ale comunicării de masă. În finalul discursului său, domnul Adrian Daniel Găvruța a citit mesajul domnului Director General al Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale, Bishar A. Hussein, cu ocazia Zilei Mondiale a Poștei.
Din partea Poștei Române a vorbit domnul Beniamin Vărcuș, director general adjunct, care i-a felicitat pe toți lucrătorii din domeniul serviciilor poștale de ziua lor și a evocat strădaniile managementului instituției pentru a face față concurenței din domeniu. Domnul Vărcuș a prezentat și mesajului Directorului General al Poștei Române, domnul Mircea Tudosie, care a felicitat Romfilatelia pentru eforturile pe care le face pentru a susține serviciile poștale, prim emisiunile de timbre.
Domnul conf. Univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, a elogiat valoarea de patrimoniu a Poștei Române, o instituție fundamentală a României moderne. Domnul Cristescu, fost director al Muzeului Filatelic, a propus înființarea unui Muzeu PTTR, care să valorifice contribuția serviciilor de comunicații la istoria națională.
La finalul evenimentului a luat cuvântul domnul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, care a vorbit despre rolul filateliei la conservarea patrimoniului cultural național, menționând proiectele filatelice de înaltă ținută realizate în parteneriat cu Romfilatelia.
Totodată, a fost prezentată o expoziție filatelică ce a reliefat istoria timbrului românesc, Făuritorii Marii Uniri, principalele regiuni ale României, ca elemente ale patrimoniului cultural național.
Romfilatelia mulțumește încă o dată partenerilor și participanților la acest eveniment, cu gânduri de încredere și susținere reciprocă pentru proiectele viitoare.