Vineri, 13 iulie 2018, ora 11:00, în Sala „Theodor Pallady” din cadrul Bibliotecii Academiei Române a avut loc dezbaterea tematică dedicată Zilei Mărcii Poștale Românești, organizată de Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română.
Evenimentul a fost dedicat aniversării a 160 de ani de la apariția primul timbru românesc, bine-cunoscutul Cap de bour și a 150 ani de la apariția emisiunii de mărci poștale Carol cu favoriți.
În cadrul evenimentului au fost lansate emisiunea de mărci poștale Ziua Mărcii Poștale Românești – Premiere filatelice și albumul filatelic conținând replica în aur a timbrului Cap de bour, cu valoarea de 27 parale. Totodată, a fost prezentată expoziția Istoria timbrului românesc, unde au putut fi vizionate replici ale celebrelor timbre Cap de bour, alături de certificatele de expertiză, emise de Fritz Heimbüchler, membru al Asociației Internaționale a Experților în Filatelie și Președinte al Asociației România-Germania de istorie poștală. De asemenea, expertul a transmis și un mesaj cu ocazia evenimentului filatelic aniversar. Expoziția a beneficiat de sprijinul Muzeului Recordurilor Românești, partener al evenimentului.
Dezbaterea a fost moderată de Pavel Șușară, critic de artă și membru al Comisiei Naționale Filatelice, iar vorbitori au fost renumiți reprezentanți ai culturii românești:
acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, Președinte al Academiei Române în perioada 2006-2014, acad. Eugen Simion, Președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române, prof. univ. dr. Alexandru Ghilduș, Profesor al Facultății de Arte Decorative și Design și membru al Comisiei Naționale Filatelice, dr. Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului București, Cristina Popescu, Director General Romfilatelia și Adrian Grecu, Director al Fabricii de Timbre. Acesta din urmă a transmis mesajul Directorului General al Companiei Naționale „Poșta Română”, Mircea Tudosie, care a salutat inițiativele Romfilatelia și a amintit că aceasta face parte din marea familie a Poștei Române.
Vorbitorii au trecut în revistă istoria timbrului românesc și au apreciat activitatea Romfilatelia, care a reușit să transforme timbrul, unul dintre mijloacele de legătură dintre oameni, instituții, state, într-un simbol național care onorează imaginea României. A fost amintită contribuția României la înființarea Uniunii Poștale Universale (UPU), aceasta fiind unul dintre statele semnatare, iar criticul de artă Pavel Șușară a dorit să sublinieze că „timbrul nu este doar o bucată de hârtie, el reprezintă o declarație de independență”.
De asemenea, acad. Ionel Haiduc, pasionat colecționar de timbre, a prezentat în cadrul evenimentului colecția de mărci poștale intitulată Academia Română și membrii săi în filatelie. Dr. Adrian Majuru a menționat colaborarea cu Romfilatelia, deja devenită tradițională și a felicitat echipa pentru organizarea evenimentului.
La eveniment au mai participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în România, membri ai Academiei Române precum și Laura-Iuliana Scântei, Senator, Maria-Manuela Catrina, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Irina Sanda Marin Cajal, Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Înaltpreasfinția Sa Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, Bela Krizbai, Vicepreședinte ICR, Elena Petculescu, Președinte de onoare BancPost. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Universității București, alături de colaboratori și colecționari.
În încheierea dezbaterii, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Ionel Haiduc și acad.
Eugen Simion au fost invitați de către Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, să lanseze emisiunea de mărci poștale Ziua Mărcii Poștale Românești – Premiere filatelice prin dezvelirea panoului filatelic pregătit pentru acest eveniment deosebit și să ștampileze plicurile Prima Zi ale emisiunii.
Romfilatelia mulțumește încă o dată partenerilor evenimentului – Televiziunea Română, Societatea Română de Radiodifuziune și Muzeului Recordurilor Românești – și tuturor participanților la această dezbatere aniversară organizată în anul Centenarului Marii Uniri, o adevărată onoare acordată timbrului românesc, care s-a înscris în istoria țării ca reper al culturii, istoriei și trăirii neamului românesc.