Vineri, 1 iulie 2016, a avut loc recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România cu ocazia celei de-a 240-a aniversări a Zilei Independenţei.
Curtea Ambasadei SUA și-a deschis porțile în avans pentru a marca Ziua Națională, sărbătorită oficial la 4 iulie, și pentru a primi numeroși oaspeți, de la înalți oficiali în stat – E.S. Klaus Iohannis, președintele României, premierul Dacian Cioloș, foști șefi de stat, șefi de partide, membri ai Guvernului, judecători ai Curţii Constituţionale, parlamentari și consilieri prezidenţiali, până la reprezentanți ai mass media.
E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a dat startul ceremoniei oficiale, susținând primul discurs al serii. „În această seară, avem trei motive de sărbătoare” a transmis diplomatul american, prezentând astfel cele trei puncte cheie ale recepției aniversare: 240 de ani de la Declaraţia de Independenţă, semnată de Părinţii Fondatori ai Americii la 4 iulie 1776, aniversarea unui secol de la înfiinţarea Serviciului Naţional al Parcurilor din SUA, care a constituit și tema ceremoniei din 2016, și nu în ultimul rând, „celebrarea forţei Parteneriatului Strategic SUA-România şi legăturile noastre în calitate de aliaţi şi prieteni”.
În continuarea discursului ambasadorului american, Klaus Iohannis, președintele României, a preluat cuvântul, în alocuţiunea sa citând din Kenedy şi din Grigore Antipa: „Remarc alegerea inspirată a cuvintelor lui John F. Kennedy «We all breathe the same air», ca motto al recepţiei din acest an”, a început președintele, continuând ulterior: „Aş dori, la rândul meu, să amintesc, în contextul atenţiei pentru ocrotirea mediului înconjurător şi al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele vizionare ale marelui savant naturalist român Grigore Antipa, care spunea că «Omul poate stăpâni natura cât timp ţine seama de legile ei».”
Invitații au fost întâmpinați cu numeroase brand-uri și produse icon specifice culturii americane, într-o petrecere tematică și o atmosferă completată cu succes de prestația Orchestrei Muzicii Reprezentative a Armatei Române, de prezența infanteriștilor americani, a marinarilor în uniforme de ceremonie, precum și de un impresionant spectacol aerian.
Romfilatelia se alătură instituțiilor care felicită Statele Unite ale Americii la ceas aniversar și prezintă poporului american și reprezentanților săi cele mai calde urări și gânduri de bine, apreciind exemplul unei naţiuni care îşi face o misiune din apărarea libertăţilor şi a democraţiei.
Relațiile de prietenie româno-americane au fost promovate și la nivelul filateliei, în patrimoniul național de timbre regăsindu-se numeroase proiecte dedicate parteneriatului bilateral dintre cele două țări.
Încă din 1939, marca poștală românească a fost alături de Statele Unite ale Americii, prin timbrele emise cu ocazia Expoziției Internaționale de la New York.
De-a lungul timpului s-au realizat numeroase proiecte filatelice care au susținut buna colaborare bilaterală dintre cele două țări: emisiunea de timbre dedicată Bicentenarului Independenței de stat a Statelor Unite ale Americii din anul 1976, proiectul Uniți vom învinge (2002) dedicat tragicului eveniment din 11 septembrie 2001, și cel mai recent proiect aniversar, realizat în 2015 și dedicat sărbătoririi a 135 de ani de relații diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii.
Aceste proiecte s-au materializat atât în emisiuni de timbre, cât și în alte elemente filatelice, precum întregul poștal aniversar 130 de ani de relații diplomatice România – SUA (2010), sau panouri filatelice de expoziție sub genericul „Filatelia, reper istoric în diplomaţie”, cuprinzând mărci poștale emise în perioada 1939-2010.
Marca poștală, ambasadorul României prezent la marile evenimente naționale și internaționale, își va continua misiunea de a promova, atât valorile românești, cât și pe cele universale, îmbogățind patrimoniul filatelic românesc cu mărci poștale care înregistrează file importante de istorie și cultură, oferind generațiilor viitore adevărate lecții de identitate și umanitate.