Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Romfilatelia, Universitatea Hyperion și Filiala București – Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România au celebrat, miercuri, 13 noiembrie 2019, “Ziua Dramaturgiei Românești”, prin organizarea unei serii de evenimente menite a promova creaţia dramaturgică românească – dezbateri, spectacole de teatru, spectacole stradale, expoziții.
Prin Decretul prezidențial 434 din 7 mai 2019, “Ziua Dramaturgiei Româneşti” se sărbătorește începând din 13 noiembrie a.c., cu ocazia aniversării premierei spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, la 13 noiembrie 1884.
Manifestarea a debutat la București, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Crețulescu nr. 8, în cadrul căreia a fost lansat întregul poștal dedicat de Romfilatelia acestui eveniment. Acesta a reprezentat un prilej de evocare a rolului major al lui Caragiale în dramaturgia românească și de trecere în revistă a actorilor care au jucat de-a lungul timpului în comedia „O scrisoare pierdută”, omagiați de fialtelia românească.
Astfel, în anul 2012, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la moartea lui „Nenea Iancu“, când pentru întreaga cultură românească, 2012 a fost declarat Anul „Caragiale“, Romfilatelia a marcat acest eveniment printr-o emisiune de mărci poștale.
Pe timbrul emisiunii filatelice este ilustrat portretul foto al marelui maestru. Coliţa emisiunii ilustrează, atât în imaginea mărcii poştale cât şi în compoziţa sa grafică, elemente ale ansamblului sculptural „Caragialiana“, amplasat în faţa Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti, realizat în anul 2010 de Ioan Bolborea.
Lansarea întregului poștal a avut loc în prezența îndrăgitelor actrițe Corina Chiriac și Olga Delia Mateescu, care au dezvelit și semnat panoul alături de Doina Papp, critic de teatru, dramaturgii Radu F. Alexandru, Dinu Grigorescu, Mihai Ispirescu, regizorul Mircea Cornișteanu, scriitorul Horia Gârbea și de către Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române și moderatorul evenimentului.
În cadrul dezbaterii a fost abordată tema “Dramaturgia românească azi. Comedia“, fiind punctată evoluția dramaturgiei românești în contextul actual.