Stă muşcata în fereastră.
Cu al ei buchet de flori
Râde soarelui în zori.
Flora, tematică apreciată de colecționarii filateliști și nu numai, reprezintă noua temă a emisiunii de mărci poștale ce dezvăluie privitorului incredibila lume senzorială a mușcatelor.
Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea Zâmbetul ferestrelor, Mușcatele, vineri, 17 noiembrie 2017, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.
Cu origini în sudul Africii (Capul Bunei Speranţe), unde creşte spontan, dar şi în Australia şi Noua Zeelandă, muşcata este o plantă rustică, decorativă, cu perioadă de înflorire îndelungată.
Cunoscută încă din secolul al XVI-lea, muşcata este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Viu colorată, cu frunzele rotunjite şi uşor parfumate, cultivată în ghivece sau jardiniere, împodobeşte ferestrele şi pervazurile caselor şi înveseleşte grădinile şi parcurile.
În anul 1738 Johannes Burmain a denumit muşcata Pelargonium, acestui gen aparţinându-i aproximativ 300 de specii.
Cele 4 timbre ale emisiunii Zâmbetul ferestrelor, Mușcatele asociază într-o compoziție grafică în concordanță cu titlul proiectului, următoarele specii:
Una dintre cele mai spectaculoase, Mușcata curgătoare (Pelargonium peltatum), este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Planta își are originea în Africa de Sud, iar în Europa este cunoscută din secolul al XVII-lea. Mușcatele curgătoare sunt considerate florile ideale pentru balcoane și terase. Florile sunt simple sau bătute în nuanţe de roșu, roz mov sau alb și, spre deosebire de celelalte specii, au frunzele lucioase și colţuroase, asemănătoare iederei. Mușcatele cu flori simple au mai multe flori decât cele bătute. Sunt ușor de îngrijit, înfloresc din primăvară până toamna târziu și au nevoie de apă și lumină din belșug.
Timbrele cu valoarea nominală de 2,50 lei și de 15 lei ilustrează Mușcata obișnuită (Pelargonium zonale) în două nuanţe de culoare, roșu și roz. Răspândită atât în mediul rural, cât și în cel urban, este cea mai folosită floare pentru împodobirea balcoanelor. Frunzele acestei mușcate, de un verde închis, sunt catifelate, în formă de potcoavă și ușor rotunjite. Ele încadrează florile de diferite culori: roșii, roz, portocalii sau albe. Poate ierna în spaţii întunecate, la temperaturi mai scăzute.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este reprezentată Mușcata nobilă (Pelargonium grandiflorum). Aceasta plantă are florile mari, petalele catifelate, asemănătoare panseluţelor. Floarea este de o eleganţă aparte și are un colorit deosebit, de la alb și crem până la violet și lila. Mușcata nobilă nu are nevoie de multă apă pentru a se dezvolta și supravieţui. De asemenea, nu iubește umezeala și nu suportă lumina directă a soarelui.
Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi , iar ca forme de machetare au fost folosite blocul special de 4 timbre (în album), coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre şi o vinietă.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 253 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și Plicul Prima Zi având ștampila “prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 253.
Romfilatelia mulţumeşte Grădinii Botanice „D. Brândză” a Universităţii din Bucureşti pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale și fotografului Octavian Chende.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42
anamaria.anton@romfilatelia.ro