Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

URŞI

ursi_2008_M Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Urşi.
Urşii fac parte din Ordinul Carnivora care cuprinde mamifere cu regim alimentar carnivor, rareori omnivor. Aceste mamifere sunt rãspândite pe tot globul şi adaptate celor mai felurite medii de viaţã: acvatic, terestru sau arboricol.
Ordinul Carnivora – datoritã numãrului mare de specii cu caracteristici variate şi comportament diferit – se împarte în douã suprafamilii: Canoidea şi Feloidea.
Suprafamilia Canoidea reuneşte carnivore cunoscute cum ar fi câinii, vulpile, urşii, bursucii, jderii, vidrele, hienele etc.
Pe timbrele şi coliţa emisiunii filatelice sunt ilustraţi şase urşi al cãror habitat se aflã în diferite colţuri ale lumii.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 60 Bani este ilustrat Ursul malaiezian (Helarctos malayanus). Mai este denumit şi ursul cocotierilor. Are talia de 1,4 m, iar înãlţimea de 70 cm. Blana este neagrã cu un colier alb la gât. Este foarte bun cãţãrãtor în cocotieri. Îl întâlnim în Sumatra, Borneo, Malaiezia.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,20 Lei este ilustrat Ursul negru american (Ursus americanus). I se mai spune şi baribalul. Cu talia de 1,8 m, înãlţimea de 1 m, populeazã zone împãdurite ale Americii de Nord. Are blana neagrã, lucioasã.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,60 Lei este ilustrat Ursul panda mare (Ailuropoda melanoleuca). I se mai spune şi ursul de bambus. Cu talia de 1,5 m, este rãspândit în pãdurile Chinei Centrale şi se hrãneşte cu muguri de bambus.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,00 Lei este ilustrat Ursul buzat (Melursus ursinus). Are buza inferioarã lungã şi latã care-l ajutã la linsul mierii, hrana lui preferatã. Are talia în jur de 1,7 m şi înãlţimea de aproape 85 cm. Trãieşte în regiunile sudice ale Indiei, în junglã, pânã la poalele masivului Himalaya şi în Sri Lanka.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 5,00 Lei este ilustrat Ursul cu ochelari (Tremarctos ornatus). Denumirea îi vine de la desenul format de blana albã din jurul ochilor, în rest blana fiind neagrã. Talia este de 1,70 m, înãlţimea de 70 cm iar coada are 7 cm. Este rãspândit în America de Sud, zone montane din Chile şi Venezuela.
Pe timbrul coliţei cu valoarea nominalã de 9,10 Lei este ilustrat Ursul brun (Ursus arctos). Cu talia sa de 2,5 m, înãlţimea de 1,2 m şi coada de 8 cm, este socotit a fi cel mai mare mamifer carnivor din Europa. Este prezent în regiunile montane ale Europei, Asiei şi Americii de Nord. În România îl întâlnim în întregul arc carpatic.

Data Aparitie:2008-04-21

ursi_2008_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search