Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

UN ÎNTREG POȘTAL PENTRU TEATROLOGUL GEORGE BANU

Miercuri, 18 aprilie 2018, Romfilatelia a fost prezentă la Muzeul Național al Literaturii Române unde a avut loc conferința Teatrul și orașul: de la Edificiu la refugiu, susținută de George Banu. În onoarea profesorului emerit George Banu, a fost introdus în circulație un întreg poștal din seria Oameni, fapte, valori.

Amfitrionul evenimentului, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a deschis conferința din binecunoscuta serie despre istoria artei și a dat cuvântul profesorului George Banu.

Într-o atmosferă relaxată, teatrologul George Banu ne-a condus într-o minunată călătorie în lumea teatrului, pornind de la întrebarea „Unde facem teatru?”. „Teatrul a cunoscut în secolul XX, mai ales la sfârșitul secolului XX, o adevărată perturbare a teatrelor spațiale, a raporturilor cu orașul într-un fel implicit și al relației spectator-actor. […] Teatrul s-a născut, în forma lui actuală, în Italia în secolul XVIII, înainte, bineînțeles, existând teatrul evenimentelor, teatrul marilor festivaluri grecești, teatrul misterelor medievale în Franța, teatrul din Belgia și din Germania, dar aceste locuri sunt locuri legate de un eveniment. […] Această dimensiune festivalieră a locului teatral trebuie amintită. Adevăratul teatru, în accepția modernă, se naște în secolul XVIII în Italia. La început este un loc privat, locul rezervat unor academicieni, care încearcă să reconstituie tradiția renașterii la Vicenza, unde a fost refăcut acum câțiva ani cel mai frumos teatru de academie, teatru de interior. Teatro Olimpico, unde astăzi se dau spectacole și care a marcat într-un fel relaxarea activității teatrale în Europa”, a declarat George Banu. Acesta consideră teatrul un refugiu, reușita unui spectacol fiind exacerbată și de prezența locului. A încheiat amintind fraza unui mare scenograf care apăra refugiul: „Refugiul nu poate minți niciodată, teatrul întotdeauna”.

Conf. univ. dr. Ioan Cristescu a luat cuvântul pentru a-i invita să vorbească pe actorul George Mihăiță, Directorul Teatrului de Comedie, pe regizorul Felix Alexa și pe doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, dar nu înainte de a se autocaracteriza drept admirator al textelor solid argumentate ale profesorului George Banu, considerându-l pe acesta un om de teatru complet, atent la detalii, care vede detaliul și își îndeamnă cititorii să descopere întregul.

Actorul George Mihăiță s-a declarat emoționat după aflarea veștii că se află printre actorii preferați ai teatrologului George Banu și a citit pentru public câteva rânduri din cel mai recent volum al trilogiei Parisul Personal, serie semnată de respectatul profesor. În încheiere, George Mihăiță i-a oferit profesorului George Banu un produs din seria emisiunii filatelice Stele ale scenei și ecranului, emisiune lansată la finele anului 2017 în cadrul unui eveniment festiv organizat de Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, în parteneriat cu Romfilatelia.

Regizorul Felix Alexa, veche cunoștință a profesorului George Banu, i-a mulțumit acestuia pentru prietenia de aproape 30 de ani, cât și pentru influența pozitivă asupra teatrului românesc, care, mulțumită acestuia, a avut o deschidere internațională după anul 1990.

În încheiere, doamna Cristina Popescu a mulțumit domnului dr. Ioan Cristescu pentru ajutorul în promovarea valorilor naționale prin intermediul parteneriatului dintre Romfilatelia și Muzeul Național al Literaturii Române. A continuat prin a saluta prezența regizorului Alexander Hausvater și a mulțumit teatrologului George Banu, față de care Romfilatelia își manifestă în imagini prietenia, dragostea și respectul pentru cariera marcantă, apoi l-a invitat pe acesta să semneze panoul filatelic pregătit special pentru eveniment, alături de invitații săi.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search