Ia, pe cât de simplă în tăietură, pe atât de profundă în semnificație, nu este doar piesa de bază a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar tradițional, ci mult mai mult: este un simbol național, o poveste, o carte de istorie.
Ia românească reprezintă acea cămașă tradițională primită moștenire de la strămoșii noștri, care este purtată cu grijă din generație în generație pentru a transmite și păstra cât mai mult din simbolistica și energia ei spirituală. Ia este amestecul perfect de echilibru, frumusețe și tradiție, o piesă vestimentară care a stat nu doar la baza culturii populare românești, ci a fost adesea martoră la scrierea paginilor de istorie națională, fiind purtată cu mândrie de românce indiferent de vârstă, statut social, civil, marital, confesional și zonal.
Recunoscând importanța istorică și culturală a iei românești, precum și semnificația ei la nivel național, propagată adesea peste granițele țării, Romfilatelia dedică acestui simbol românesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv Ia românească, tezaur național. Acesta poate fi achiziționat începând de miercuri, 22 iunie a.c., din magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Emisiunea de mărci poștale Ia românească, tezaur național ilustrează printr-o abordare grafică originală patru personalități feminine românești, care au purtat cu mândrie cămașa tradițională a românilor și au făcut-o cunoscută peste hotarele țării.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei o prezintă pe Regina Elisabeta a României care poartă o ie specifică zonei Romanați, județul Olt, cu guleraș și altiță, alcătuită din galoane în care se repetă motivul de formă „S”. Elementele decorative sunt geometrice, florale, motive antropomorfe, iar în cromatică predomină ultramarinul, cu intercalații de fir metalic auriu.
Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei o înfățișează pe Regina Maria a României care poartă o ie din județul Dolj. Aceasta se îmbrăca în straie tradiționale alături de membrii familiei regale sau de doamnele de la curte, admirând cu adevărat tradițiile românești și costumul popular pe care le făcea cunoscute peste mări și țări. Ia purtată de regină este caracterizată prin armonia cromatică, motivele geometrice și tonurile vii de albastru, roșu și alb. Ornamentarea este dispusă în special pe mânecă, pe altiță, încreț și râuri.
Timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei o ilustrează pe Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România, care poartă o ie de Muscel, județul Argeș. Smaranda Brăescu a fost cunoscută în epocă pentru dragostea față de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în țară, cât și în străinătate. Cămașa femeiască de Muscel este din borangic, încrețită la gât, cu șnur pe creți, iar materialul folosit la cusut este arniciul (fir de bumbac, răsucit și colorat, vopsit în culoare cărămizie, neagră, roșie, grena și mov, culori specifice zonei Muscel).
Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei o reprezintă pe Maria Tănase, pasărea măiastră a cântecului românesc, cea care a iubit tradițiile și obiceiurile naționale, ducând ia românească peste hotare, unde a fost admirată și aplaudată. Maria Tănase poartă o ie din Pădureni, județul Hunedoara, într-o combinație de culori de alb, negru și roșu, cu tonuri discrete de mov, albastru deschis și verde. Ornamentarea iei se face în motive geometrice, care dau cusăturii un aspect bogat, reliefat.
Cele patru mărci poștale ale emisiunii sunt însoțite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată.
Romfilatelia mulțumește Casei Regale a României, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeului Național al Țăranului Român și domnului Emanuel Bădescu pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
* * *
Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42
anamaria.anton@romfilatelia.ro