„Prin însăși firea sa omul este un artist. El caută să aducă pretutindeni în viața sa, într-un fel sau altul, frumosul.” (Maxim Gorki)
Pictura și sculptura au reprezentat din cele mai vechi timpuri expresii ale modului în care mintea și sufletul au văzut și și-au imaginat lumea, înglobând esența creativității umane, dar și profunzimea trăirilor și simțămintelor în raport cu lumea înconjurătoare.
Având un patrimoniu filatelic național bogat în tematici dedicate artei românești și universale, Romfilatelia reia proiectele pe acest subiect îndrăgit și apreciat de colecționari și introduce în circulație o nouă emisiune de mărci poștale intitulată Reproduceri de artă.
Cele 4 timbre ale emisiunii reproduc lucrări aparținând pictorului român Gheorghe Tattarescu (1820-1894) și sculptorului francez Auguste Rodin (1840-1917).
Gheorghe Tattarescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 195 de ani, este un pionier al neoclasicismului în pictura românească, mare parte din activitatea sa artistică fiind dedicată artei religioase. Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei reproduce pictura Agar în deșert, iar timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează lucrarea Fata cu tamburină, ambele opere ale pictorului român fiind ulei pe pânză și încadrându-se în stilul neoclasic.
Auguste Rodin, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 175 de ani, și-a propus să revoluționeze limbajul sculpturii, făcându-l capabil să expună adevărul uman dincolo de clișeele academiste. Celelalte două mărci poștale ale emisiunii filatelice reproduc creații ale sculptorului francez, după cum urmează: pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei este reprodusă sculptura Sărutul, iar pe timbrul cu valoarea nominală de
14,50 lei este reprezentată lucrarea Primăvara.
Pe vinietele minicolilor sunt ilustrate reproduceri artistice ale celor doi reprezentanți ai artei românești și universale: Autoportretul (detaliu) lui Gheorghe Tattarescu și lucrarea Sculptorul Rodin, ce îl înfățișează pe maestrul francez, operă a sculptoriței Camille Claudel (1964-1943).
Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre și minicoala de 4 timbre + 2 viniete.
Începând cu ziua de vineri, 23 ianuarie 2015, emisiunea de mărci poștale Reproduceri de artă va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Național de Artă a României pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42