Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SPECII INVAZIVE

O nouă emisiune filatelică cu tematica Floră, va fi introdusă în circulație vineri, 24 iunie a.c. având ca titlu generic „Specii invazive”. Imaginile reproduse pe mărcile poștale aparțin plantelor care se regăsesc în afara ariei lor naturale de răspândire, având un efect dăunător asupra ecosistemului în care își găsesc un nou mediu de reproducere și înmulțire.

Mărcile poștale ale emisiunii prezintă cinci specii aparținând speciilor invazive:

Pontederia crassipes Mart. (Zambila de apă), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3 Lei, este o plantă originară din zona tropicală și subtropicală a Americii de Sud, preferată în întreaga lume ca plantă ornamentală, datorită florilor asemănătoare cu cele ale zambilelor. Zambila de apă este o plantă natantă, care poate atinge până la un metru înălțime. În condiții favorabile, se răspândește rapid afectând activitățile umane și biodiversitatea.

Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier (Crucea pământului), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o plantă erbacee, perenă, monocarpică, provenită din Caucaz. Numele său este un omagiu dat antropologului Paolo Mantegazza. Seva plantei este periculoasă pentru ochi și piele, provocând arsuri. Se răspândește rapid și este una dintre cele mai dăunătoare specii în Insulele Britanice și în Europa de Est.

Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Ciuma apelor cu frunze înguste), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este o plantă erbacee, perenă, acvatică submersă. Tulpina este subțire și ramificată, iar frunzele sunt scurte, înguste, de culoare verde pal. Elimină alte plante acvatice, produce fenomenul de umbrire, consumă oxigenul din apă și reduce viteza de curgere a apei. Provoacă eutrofizare secundară prin descompunerea plantelor la sfârșitul sezonului de vegetație.

Baccharis halimifolia Moench (Mirt de mare), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei, este o specie nord-americană de arbuști din familia Asteraceae. Numele său este dat în onoarea zeului vinului, Bacchus. Extrem de tolerantă la sare, este prezentă de-a lungul celor mai multe țărmuri sărăturoase sau salmastre ale mlaștinilor și estuarelor. Ramurile sunt rigide și dense, iar frunzișul gri-argintiu, gri-verde, devine roșu-violet în toamnă. Frunzele sunt toxice pentru animale dacă sunt ingerate în cantități mari.

Lysichiton americanus Hultén & H.St. John, cu denumirea populară „Felinarul mlaștinii”, redată pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o plantă erbacee perenă care face parte din familia Araceae. Este înrudită cu „rodul pământului”, întâlnită în pădurile din țara noastră. Preferă solurile umede, fertile și crește cel mai bine pe lângă apă, atât în zone cu soare, dar și în cele cu semi-umbră sau umbră. Din 2016, în Uniunea Europeană, sunt prevăzute măsuri speciale de prevenire a invaziei și măsuri de control a populațiilor deja stabilite ale acestei plante.

Romfilatelia mulțumește Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search