În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Națională) dedicată unui important eveniment pentru creștinii ortodocși.
Pe timbrul emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcașului de cult.
Colița dantelată a emisiunii de mărci poștale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei și macheta Catedralei. Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălțarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naționale.
Sfințirea Altarului și a Catapetesmei Catedralei Naționale – lăcaș de cult ridicat în memoria tuturor eroilor și martirilor români cărora le datorăm România modernă, dar și apărarea valorilor creștine ale acestei țări – , cu doar câteva zile înaintea sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie, Ziua Națională a tuturor românilor, reprezintă momentul care a marcat în modul cel mai vizibil, emoționant și luminos, Anul Centenar.
În ziua sfințirii, duminică, 25 noiembrie 2018, apoi în „zilele sfințirii”, așa cum sunt numite zilele premergătoare sărbătoririi primului hram al Catedralei, Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), mii de credincioși și-au anunțat participarea la toate programele religioase legate de acest eveniment istoric spiritual al Ortodoxiei Neamului Românesc.
Slujba de sfințire a altarului și a catapetesmei noii Catedrale a avut loc în prezența tuturor ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cărora li s-a alăturat Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Mitropolitul Hrisostom de Patras din Grecia, care a adus cu acest prilej, spre cinstire, Mâna Sfântului Apostol Andrei.
Ziua a început cu slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale, care a fost urmată de Sfânta Liturghie. După citirea Sfintei Evanghelii, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a rostit omilia (explicarea, pe înțelesul tuturor, a pasajelor Noului Testament), iar la sfârșitul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulțumire și binecuvântare. Începând cu ora 18.00 a fost programată oficierea slujbei Privegherii închinată Sfântului Apostol Andrei.
Un eveniment foarte important îl constituie sărbătorirea primului hram al noii Catedrale, în data de 30 noiembrie 2018, ziua Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Sfânta Liturghie din această zi va fi oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Împlinirea unui ideal al românilor, vechi de peste 130 de ani”, după cum spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, adică ridicarea Catedralei (promulgată de Regele Carol I drept Biserică Catedrală Națională sau Patriarhală și considerată de Regele Ferdinand I drept „simbol al unității sufletești a întregului neam”) devine, pe măsură ce ne apropiesm de finalizare, un timp de puternică manifestare a spiritualității credinței neamului, păstrătoare de istorie și iubire de țară.
Zilele de sfințire a Catedralei Naționale închinate Sfântului Apostol Andrei și Eroilor români din toate timpurile vor rămâne în memorie și conștiință prin amploare și însemnătate, un eveniment de prim rang cu multe manifestări duhovnicești, liturgice și culturale, al căror punct culminant îl va reprezenta pelerinajul credincioșilor la moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea de mărci poștale Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului va fi disponibilă începând de joi, 29 noiembrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 20 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și coliță dantelată.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 337 24 42