Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Sfintele Paşti 2009

PASTI_2009_MCa în fiecare an, cu ocazia Sfintelor Paşti sau Învierea Domnului, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale dedicatã acestui eveniment: Sfintele Paşti, cea mai importantã Sãrbãtoare religioasã a anului.
Imaginile reproduse pe timbrele emisiunii filatelice (Rãstignirea, Învierea, Înãlţarea), au fost alese de pe iconostasul Bisericii „Sf. Gheorghe”, vechea Catedralã Mitropolitanã din Iaşi.
Biserica a început a fi construitã în 1761 de cãtre fratele domnitorului Ioan Teodor Calimachi, mitropolitul Gavriil Calimachi şi terminatã în jurul anilor 1768-1770. Din punct de vedere al arhitecturii, aceasta se înscrie în stilul predominant al bisericilor din Moldova. În faţa uşii de la intrare a fost construit un pridvor în formã de portic. În interior, catapeteasma, consideratã o capodoperã a barocului balcanic, se întinde ca o dantelã, lãsând privirii o înşiruire de frunze cu ciorchini, flori cu petale duble, floarea soarelui ori cornul abundenţei, printre care întâlnim leul, grifonul, cerbul cu crucea între coarne, vulturul bicefal, o pasãre cu un şarpe în gheare.
Icoane ca cea a Maicii Domnului, a ctitorului, a Mântuitorului Iisus Hristos, a Sfântului Gheorghe precum şi Adormirea Maicii Domnului sunt doar câteva din icoanele pe care le descoperim privind catapeteasma Bisericii „Sf. Gheorghe“.
În întregul ei, aceastã ctitorie poate fi consideratã un monument de artã religioasã, o etapã importantã din istoria arhitecturii bisericeşti din Moldova.
În anul 1999, Înalt Preasfinţitul Daniel a adãugat acestei Biserici şi hramul Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla.
În luna noiembrie a anului 2006, din cauza lucrãrilor de consolidare a Catedralei Mitropolitane din Iaşi, au fost strãmutate aici, temporar, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Miracolul Învierii Domnului, gândurile bune din Sãptãmâna Patimilor şi lumina Sãrbãtorii Paştelui trebuie sã ne însoţeascã în permanenţã în drumurile în care, cu siguranţã, vom gãsi împlinirea speranţelor noastre.
Aducem respectuoase mulţumiri I.P.S. Teofan, Pãstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru bunãvoinţa nepreţuitã şi sprijinul nemijlocit acordat prin punerea la dispoziţie a imaginilor icoanelor reproduse pe mãrcile poştale.

Data Aparitie:2009-02-26

image description

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search