Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SFINTELE PAŞTI – 2008

pasti_2008_M  Sfintele Paşti sau Învierea Domnului reprezintã cea mai importantã Sãrbãtoare religioasã a anului, de ea legându-se alte Sãrbãtori cum ar fi Înãlţarea sau Floriile.

La începutul Sãptãmânii Patimilor este asezatã în calendarul creştin o zi de duminicã a primãverii, de o deosebitã frumuseţe, o zi a florilor şi a tuturor celor care au fost botezaţi cu nume de floare. De obicei, e o zi luminoasã guvernatã de o regulã, în mod miraculos respectatã: dacã aceastã zi, numitã Duminica Floriilor este frumoasã şi însoritã, aşa va fi şi Ziua Învierii Domnului – Paştele creştin.
Originea acestei sãrbãtori este legatã de intrarea lui Iisus în Ierusalim şi de primirea grandioasã ce i s-a fãcut: mii de locuitori ai cetãţii îşi aruncau hainele în calea trecerii unui om aflat pe spinarea unui mãgãruş şi purtând în mâini cununi şi ramuri de palmier şi mãslini îl aclamau strigându-i Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!
Dupã o zi memorabilã, în care a traversat cetatea sfântã a Ierusalimului, cãlcând peste florile şi hainele întinse ca pe un adevãrat covor roşu al zilelor noastre, beneficiind de onoruri împãrãteşti, Iisus va trãi mai apoi într-o atmosferã de tragism perpetuu amplificatã: vânzarea lui Iuda, arestarea, pãlmuirea în faţa Marelui Preot al evreilor, biciuirea de cãtre ostaşii Romei, silirea de a purta o coroanã de spini şi de a-şi duce singur crucea, prea grea şi pentru un om puternic, dar practic insuportabilã pentru trupul sãu chinuit şi istovit.
Pentru noi, creştinii de azi, Duminica Floriilor, întâmpinatã cu ramuri de salcie (simbol al continuitãţii vieţii şi al veşniciei), cu bucuria primãverii puternic simţitã în renaşterea explozivã a naturii, aduce în inimile noastre fericirea trãirii în concordie şi dragoste faţã de semenii noştri.
Fie ca lumina acestei sãrbãtori şi gândurile bune ce trebuie sã ne însoţeascã în Sãptãmâna Patimilor şi a jertfei supreme, urmatã de miracolul Învierii Mântuitorului, sã ne aducã în suflet lumina care sã descopere necontenit drumurile pe care trebuie sã regãsim toate speranţele noastre împlinite.
Imaginea reprodusã pe marca poştalã a emisiunii se aflã pe Iconostasul Bisericii „Scaune” din Bucureşti, construitã în 1611 de cãtre Atanasie de la Târnovo, dupã cum menţioneazã istoricul Ionescu-Sion în lucrarea sa “Istoria Bucureştilor”.

Sfintele Sãrbãtori de Paşti sã vã aducã numai gânduri senine, luminã în suflet şi speranţã într-un viitor mai bun.
Hristos a Înviat !
Echipa Romfilatelia

Data Aparitie:2008-03-12

pasti_2008_rom_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search