Romfilatelia celebrează sărbătorile de iarnă cu o emisiune de mărci poștale intitulată Serbările bradului, care va fi introdusă în circulație joi, 14 decembrie a.c. Emisiunea, alcătuită din 2 timbre, o coliță dantelată și un plic „prima zi”, ilustrează, în imaginile reproduse, atmosfera și spiritul perioadei de Crăciun.
Bradul, copacul care se remarcă prin cetina veșnic verde însoțită de o mireasmă proaspătă, simțită în prezența fulgilor de zăpadă, a devenit cel mai important pom al ritualului de Crăciun.
Obiceiul împodobirii brazilor este cunoscut încă din secolul al XVI-lea, când începe să i se atribuie și o încărcătură biblică, aceea că un brad ornat reprezintă simbolul pomului paradisului, al belșugului, al inocenței și cunoașterii. Germania e acreditată ca fiind țara în care a început inițial tradiția pomului de Crăciun. De asemenea, tot în Germania, reformatorul Luther a adăugat între ornamentele bradului lumânările aprinse.
Pe continentul american, coloniștii germani din Pennsylvania, în anul 1830, au împodobit primul brad de Crăciun. Americanii de baștină vedeau acest obicei ca unul păgân. Cu timpul, însă, bradul de Crăciun devine o prezență vizibilă. În anul 1948, cel mai înalt conifer instalat la Rockefeller Center a fost un molid norvegian, care măsura 31 m înălțime. În zilele noastre, bradul din centrul New York-ului este decorat cu 30 de mii de beculețe și o stea Swarowski.
În România, primul brad împodobit la sărbătorile Crăciunului a fost văzut la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Unite, în anul 1866. De la acest început, practic, sărbătoarea Crăciunului nu poate fi separată de prezența bradului împodobit în casă, în curte sau în spațiul public. Copiii participă cu mare pasiune la ornarea bradului, având convingerea fermă că Moș Crăciun, venit într-o sanie trasă de reni, se va opri și la casa lor pentru a le aduce dulciuri și cele mai râvnite jucării.
Pomul de Crăciun este și punctul central al locurilor în care sunt organizate serbări, concerte, cele mai frumoase activități cu participarea copiilor. Seara, în care familia se adună în jurul bradului împodobit, alături de toți cei dragi, se înscrie ca una dintre cele mai frumoase sărbători ale anului. Cântecele și luminile sclipitoare ale beculețelor și lumânărilor aduc pentru toți o atmosferă de basm și de visare, fie că e vorba de vârstnici sau de copii.
Mărcile poștale ilustrează o căsuță în care luminile și bradul împodobit vor înfrumuseța toate nopțile sărbătorilor Crăciunului și ale Anului Nou (valoarea nominală de 1,60 lei), respectiv imaginea plină de culorile globurilor alături de figura cu o bucurie vizibilă a micuțului care așteaptă darurile (valoarea nominală de 22 lei). Colița filatelică (cu valoarea nominală de 35 lei) prezintă o imagine inedită a copiilor ce fac ultimele aranjamente ale ornamentelor bradului, într-o ipostază în care Moșul darurilor privește cu încântare locul în care se pregătește să facă un scurt popas.
Plicul „prima zi” reunește imaginea fulgilor de nea cu cetina bradului, în preajma unei ferestre luminate de becurile și globurile bradului.
Romfilatelia vă urează
Sărbători Fericite!