Sâmbătă, 16 iunie 2018, sub semnul Centenarului Marii Uniri, a debutat cea de-a 11-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, organizat de Primăria Comunei Dumbrăveni, jud. Suceava, în parteneriat cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă și Academia de Științe a Republicii Moldova.
Drept omagiu pentru cei 100 de ani de la Marea Unire, la începutul festivităților, în prezența domnului Ioan Pavăl, Primarul Comunei Dumbrăveni, a acad. Ioan-Aurel Pop, Președinte al Academiei Române și a membrilor comunității locale, a fost dezvelit complexul statuar „Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Ferdinand – făptuitori ai actului de unitate națională”. Ceremonia a fost urmată de lansarea mai multor volume: „Opere – Mihail Kogălniceanu”, din colecția „Opere Fundamentale” a Fundației Naționale pentru Știință și Artă a Academiei Române, a doua ediție a Dicționarului Enciclopedic „Mihai Eminescu”, sub coordonarea academicianului Mihai Cimpoi, volumele „Genurile biograficului” și „Ficțiunea jurnalului intim” semnate de academicianul Eugen Simion, volumul „Eminescu și China”, îngrijit de Tudor Nedelcea și Diana Cotescu și „Eminescu și ecologia” îngrijit de Marian Niță.
Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA) și Academia de Științe a Republicii Moldova au fost reprezentate la cel mai înalt nivel de către acad. Ioan-Aurel Pop, acad. Eugen Simion, fost Președinte al Academiei Române și actual Președinte al FNSA, acad. Maya Simionescu, Președinte al Secției de Științe Biologice a Academiei Române și Președinte executiv al FNSA, Monseniorul Ioan Robu, Membru de onoare al Academiei Române și Arhiepiscop Mitropolit de București, acad. Nicolae Breban, acad. Irinel Popescu, acad. Mircea Martin, acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, acad. Vasile Țărâțeanu, alături de alți academicieni din România și Republica Moldova.
De asemenea, la Festival au fost prezenți membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Administrației Locale și Centrale, prof. univ. Tomnița Florescu, Viceprimar al Municipiului București, conf. univ. Ioan Cristescu, Director al Muzeului Literaturii Române, prof. univ. Lucian Chișu, prof. Bogdan Liță, gen. Mihai Vasile Ozunu, actorul George Mihăiță, Director al Teatrului de Comedie din București și mulți alți invitați din România și de peste Prut.
Romfilatelia a fost reprezentată de doamna Cristina Popescu, Director General, iar în cadrul festivităților aceasta a avut onoarea de a lansa două plicuri speciale de corespondență, primul ilustrat cu imagini ale conacului Leon Ghika și a Primăriei și Consiliului Local din localitatea Dumbrăveni și cel de-al doilea ilustrat cu imaginea clădirii primei școli din localitate, care în prezent aparține Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu”. De asemenea, a fost prezentată o expoziție impresionantă de panouri filatelice ilustrând personalități de marcă din România și evenimente importante din istoria țării. Astfel, au putut fi admirate de către toți cei prezenți panouri reprezentându-i pe Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand I, George Enescu, Ștefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga etc., dar și panouri precum cele pregătite pentru a onora Regalitatea din România, instituții reprezentative precum Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, orașe cu o istorie bogată, Suceava și Iași, simboluri naționale precum Ia românească, cât și apartenența României la Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite.
Ediția de anul acesta a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” și lansarea celor două plicuri speciale de corespondență fac parte din seria de evenimente organizate de Primăria Comunei Dumbrăveni de celebrare a Centenarului Marii Uniri, la care se adaugă proiecte sociale și investiții, cu scopul de a înscrie localitatea pe lista așezărilor moderne din Europa. Alături de Romfilatelia, Primăria Comunei Dumbrăveni a înscris pe harta culturală a Europei adevăratele valori ale unei localități istorice atestată documentar de peste jumătate de mileniu.
Festivalul Literar „Mihai Eminescu” este un eveniment organizat anual de Primăria Comunei Dumbrăveni ca un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu, care a locuit o bună perioadă de timp în acest loc. În anul 1902, în parcul din fața conacului moșierului Leon Ghika, locuință a poetului după anul 1848, a fost amplasat un bust al acestuia executat în bronz de Oscar Späthe. Bustul a dispărut în perioada regimului comunist, iar în anul 1992, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la dezvelirea acestuia, a fost amplasat un alt bust al poetului Mihai Eminescu, care poate fi admirat și astăzi în fața școlii din Dumbrăveni.