„Educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii”, spunea Mihai Eminescu. În fiecare an, pe 15 ianuarie, în ziua aniversării marelui poet, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, iar anul acesta ne-am bucurat de valorile României, alături de unele dintre cele mai importante instituții culturale.
Muzeul Național al Literaturii Române, alături de partenerii săi, dintre care amintim Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Romfilatelia ș.a., a organizat în acest an Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect, ediția I. Evenimentul a marcat deschiderea Expoziției Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești (Biblioteca Academiei Române), Expoziției de Carte Bibliofilă (Muzeul Național al Literaturii Române) și Expoziției de Carte-Obiect (Muzeul Național al Literaturii Române).
În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Sala de spectacole „Iosif Naghiu” a devenit pentru câteva ore centrul cultural al Bucureștiului, găzduind decernarea premiilor oferite participanților la cele două Expoziții. Tema aleasă pentru prima ediție a Bienalei a fost Unitate și a fost menită să aducă în atenția publicului valorile culturale naționale, prin intermediul unui discurs inter și multidisciplinar.
Un juriu format din specialiști în artă plastică, artiști și scriitori a făcut o selecție a celor mai bune lucrări expuse, câștigătorii fiind recompensați cu premii speciale.
Premiul din partea Romfilatelia a fost oferit de doamna Cristina Popescu, Director General, artistei Magdalena Voiculeț, pentru lucrările inedite.
La eveniment au fost invitate numeroase personalități ale artei și culturii românești, dintre care: Dr. Mircia Dumitrescu (artist vizual), m.c. al Academiei Române; dl. Pavel Șușară (critic de artă); doamna Gabriela Dumitrescu (curator); doamna Monica Vasinca (curator), doamna Mirela Trăistaru (curator) și alții.
Mulțumim domnului conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române, pentru invitație și felicităm artiștii care au expus lucrări deosebite, oameni care ne reamintesc în mod constant faptul că România este o țară în care arta și cultura reprezintă un adevărat simbol al civilizației.