Luni, 20 noiembrie a.c., Fundația Europeană „Titulescu” a organizat cea de-a doua lansare a lucrării „NICOLAE TITULESCU. POLITICA EXTERNĂ A ROMÂNIEI”. Evenimentul a fost prezidat de prof. univ. dr. Adrian Năstase, Președintele Fundației Europene „Titulescu”, vorbitori fiind E.S. dl. Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, conf.univ. dr. Ioan Cristescu, Managerul Muzeului Național al Literaturii Române și prof. univ. dr. Ioan Scurtu.
O primă ediție a volumului „NICOLAE TITULESCU. POLITICA EXTERNĂ A ROMÂNIEI” a apărut în anul 1994, în limba română, cât și în engleză și franceză, sub egida Fundației Europene „Titulescu”. Lucrarea prezintă viața politică a diplomatului român și aspecte precum criza ministerială română din august 1936, Mica Înțelegere și Înțelegerea Balcanică.
Prof. univ. dr. Adrian Năstase, semnatar al prefaței celei de-a doua ediții a volumului, a menționat că lucrarea „are o tentă de tristețe extraordinară”. „El (Nicolae Titulescu – n.r.) a fost scos din Guvern după ce cu câteva luni înainte semnase deja un memorandum cu mai mulți membri ai Guvernului și cu prim-ministrul în legătură cu liniile de acțiune. Porniseră deja niște critici împotriva lui și atunci el a reușit să fixeze anumite linii de politică externă, inclusiv chestiunile legate de relația cu Uniunea Sovietică”, a mai declarat președintele Fundației Europene „Titulescu”.
Pe parcursul evenimentului s-a promovat memoria uneia dintre cele mai mari personalități românești, diplomatul și omul politic Nicolae Titulescu. Dl Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a apreciat colaborarea cu Fundația Europeană „Titulescu” în vederea tipăririi acestui volum memorialistic și a subliniat propunerea de a continua tipărirea și în alte limbi străine a celei de a doua ediții, fiind recomandată utilizarea acesteia, ca manual de diplomație, tinerilor absolvenți doritori să lucreze în slujba promovării unei politici externe cât mai coerente și în beneficiul țării.
Cu această ocazie, Romfilatelia s-a alăturat manifestării, prin specificul activității, întregind atmosfera prin imaginile sugestive ale celor două panouri filatelice cu mărci poștale dedicate marelui diplomat român, Nicolae Titulescu. Panourile filatelice reunesc emisiuni de mărci poștale lansate în perioada 1974 – 2007, recunoscând valoarea și contribuția adusă societății românești de ilustrul diplomat.
Astfel, marca poștală românească își continuă rolul de ambasador de prim rang al țării noastre și al valorilor naționale, prin proiecte menite să contribuie la poziționarea României în lume, atât din punct de vedere geografic și istoric, cât și cultural sau diplomatic.