Romfilatelia a lansat astăzi o nouă emisiune de mărci poștale intitulată Colecții. Casa artistului, alcătuită din 4 timbre și un plic prima zi. Lucrările redate pe timbre, alături de întreaga creație a lui Alexandru Țipoia, se găsesc în casa în care a locuit și a creat artistul, devenită acum casă memorială – muzeu, prin grija fiului său, George Tzipoia, artist, la rândul său, de o complexitate recunoscută.
Invitată la eveniment, Acad. Georgeta Filitti a apreciat, în fața invitaților, prieteni, colecționari, că prezența unei opere sau a imaginii artistului pe un timbru „este o formă de reclamă înțeleaptă care durează. Opera trebuie promovată la nivelul marii mase. Ori ceea ce ați făcut dumneavoastră se înscrie în această normalitate a culturii unei țări europene. De aceea omagiem familia Tzipoia pentru această străruință”, adăugând imediat că „inițiativa a avut-o Romfilatelia. Această colecție foarte frumoasă ilustrată pe timbre este expresivă și are acel ceva care ține de România profundă”.
Și criticul Pavel Șușară a evocat personalitatea complexă a creatorului considerat al patrulea pilon spiritual al artei românești care susține „arhitectura imaginii” secolului XX, alături de Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Ion Țuculescu. Cunoscutul critic de artă a subliniat faptul că „produsul filatelic prezentat astăzi este un act de cultură, nu de reflectare – mai mult decât un album de artă, mai mult decât orice conferință, mai mult decât orice documentare video. Un produs de tipul acesta are o difuzare enormă și el cumva nu obligă doar la participare, ci impune în mod discret și cu mijloace de persuasiune extrem de subtile, participarea. Cine ține un timbru în mână nu-și propune să-l vadă pe Țipoia, ci-i va rămâne imaginea lucrării în minte și o va transmite mai departe fie ca produs poștal, fie ca produs de colecție”.
Portretul a fost întregit de către George Tzipoia, amfitrionul acestei întâlniri de suflet.
Prin tot ce face, Romfilatelia oprește clipa întru nemurire. Pentru a o trimite eternității cu un mesaj despre dăruire, despre talent, despre iubire, despre verticalitatea conștiinței. Pentru că Romfilatelia este prezentă acolo unde lucrurile se fac la superlativ, la modul absolut, la cel mai înalt nivel al exigenței. Altfel, nu le reține istoria.
Iar când casa la care ne referim este a pictorului Alexandru Țipoia, al cărui arbore genealogic poate fi urmărit câteva veacuri în urmă, înțelegi de ce artistul este conștiința sensibilă a lumii. Casa lui face legătura cu pământul și cu istoria, purtând cu ea nu doar dovezi despre trecut, ci și despre verticalitatea creatorului, despre implicarea lui filosofică, despre datorie…
Pentru că la fel ca viața noastră, casele sunt praf de stele. Și la fel ca noi, au viața lor, povestea lor, o istorie întreagă pe care o pot tezauriza pentru a modela, mereu și mereu, o altă viață, o altă personalitate, o altă operă. Ele nu sunt doar ecoul unui timp, ci chiar rămășița lui, purtând o dublă povară – a timpului care le-a creat și a vieții pe care au ocrotit-o, la rândul ei un fragment care își spune povestea…
Ceea ce se întâmplă și în cazul de față, o casă a exuberanței, a bunului gust desăvârșit, care ne-a dat o dinastie, putem spune, de artiști consacrați.
Romfilatelia rămâne un promotor al valorilor culturale și istorice ale românilor, iar marca poștală un veritabil mesager al brandului național.
#GeorgeTzipoia #PavelȘușară #GeorgetaFilitti #TVR #Rador #Agerpres