Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Romfilatelia au celebrat, vineri, 14 februarie, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu, „Ziua Îndrăgostiților” şi cu această ocazie a avut loc prezentarea emisiunii de mărci poștale dedicate unui cuplu celebru, respectiv Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Pentru a marca tematică abordată în premieră, aniversarea celor 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Romfilatelia a introdus în circulație, 15 ianuarie, emisiunea de mărci poștale „Cupluri Celebre. Poezia Dragostei”. Pe timbrele emisiunii au fost reprezentate, într-o grafică specială, portretele celor doi îndrăgostiți, Mihai Eminescu și Veronica Micle, iar pe colița nedantelată se regăsește timbrul ce ilustrează ambele jumătăți ale acestei romantice iubiri împreună cu poezia „Dormi” de Mihai Eminescu și o ilustrație simbol a celor doi îndrăgostiți realizată de Ligia Macovei.
Despre „Luceafărul poeziei românești” merită să pomenim spusele lui Mircea Eliade: „Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru și cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele și cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăși a acestui cer și acestui pământ, cu toate frumusețile, durerile și nădejdile crescute din ele”.
14 februarie este o zi dedicată iubirii şi cine să vorbească mai bine despre ea dacă nu poezie și muzică?
În cadrul evenimentului, a avut loc și un recital de poezie și muzică susținut de maestrul Dorel Vișan și Ion Bogdan Ștefănescu, iar amfitrionul a fost Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Ioan Cristescu. În alocuțiunea sa, a trecut în revistă „inițiativa Romfilatelia care a fost excepționala de a imprima pe timbre cupluri celebre. Nu are rost să explic în ce a constat relația dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle pentru știm cu toții cine au fost protagoniștii », a completat cu zâmbetul pe buze domnul Cristescu.
Doamna Cristina Popescu, Directorul General Romfilatelia, a subliniat, în discursul susținut atmosfera prietenoasă și plină de iubire, într-o zi specială ca cea de 14 februarie. „În cadrul evenimentului de astăzi, va prezentăm o tematică interesantă pe care ne dorim să o promovăm în fiecare an. Ne aducem aminte că în anul 1939 s-au tipărit primele emisiuni de mărci poștale cu Mihai Eminescu. În tezaurul patrimoniului filatelic românesc se mai regăsesc emisiuni de mărci poștale lansate în 1939, ca și cele din ultimii ani. Dar ne dorim să ne aducem aminte de 15 ianuarie, dar și de 15 iunie, prin imagini noi, așa cum, în cadrul emisiunii de mărci poștale « Cupluri celebre. Poezia dragostei » se regăsește o ilustrație simbol a celor doi îndrăgostiți realizată de Ligia Macovei”.
Domnul Vișan ne-a onorat prin prezența domniei sale, împărtășindu-ne, într-un timp foarte scurt, povești despre Mihai Eminescu, însă auditoriul a fost emoționat de cea cu care a fost deschis evenimentul.
„Pe vremea când Dumnezeu şi Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moşnegi gârbovi sprijiniţi în toiag şi cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la uşile oamenilor, la căderea nopţii, iar de multe ori erau izgoniţi. Odată i-a prins noaptea pe câmp şi odată cu ea o ploaie care le-a udat veşmintele şi i-a umplut de noroi. Şi tot rătăcind ei, numai într-un târziu au ajuns la marginea unui sat, abia au îndraznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câinii mari s-au repezit să-i sfâşie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate.
Şi au răspuns: – Oameni buni! Atunci omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta şi copiii abia se treziseră din somn. El a început să dea porunci, dar cu blandeţe.
– Mario, ia mai pune nişte vreascuri pe foc! Tudore, dă fugă la fântână după o doniţă cu apă proaspătă! Ileano, ia vezi tu de o oala cu lapte!
Şi le-au dat să se spele şi să se şteargă cu ştergare albe şi i-au ospatat şi i-au pus să doarmă într-o odaie care mirosea a gutui şi busuioc.
A doua zi dimineaţa, iar le-au dat să se spele, i-au ospătat, le-au pus şi în traistă nişte mere cum nu mai văzuseră şi le-au urat drum bun.
Cum au ieşit din sat, Sfântul Petru a început să se roage la Dumnezeu:
– Doamne, fă ceva pentru oamenii aceştia, că tare ne-au primit frumos!
– Ce-ai vrea să fac, Sfinte Petre, că ai văzut că nu erau nevoiaşi ?
– Fă ceva, fă să-şi vadă măcar o dată sufletul.
– Să-şi vadă sufletul, spui, Sfinte Petre?
– Da, Doamne, să-şi poată vedea sufletul, aşa cum vedem noi plopul acela, de acolo.
– Bine, Sfinte Petre, a spus Dumnezeu, privind gânditor satul din vale.
Iar după o vreme, din neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu. ”
Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.
„Educaţiunea e cultură caracterului, cultură e educaţiunea minţii”, spunea Mihai Eminescu.