„O călătorie fascinantă de 40 de ani pentru descoperirea secretelor celulei în beneficiul sănătății omului” Acad. Maya Simionescu
În anul 1970, o idee a încolțit în mințile profesorilor Maya Simionescu și Nicolae Simionescu: un centru de cercetare pentru biologie și patologie celulară, care ar trebui creat în România. Ei au inițiat proiectul în timp ce se aflau în Statele Unite ale Americii la invitația profesorului George Palade, cu care au avut o excelență colaborare timp de 10 ani la Universitățile Rockefeller și Yale (1970 -1979).
Cercetători de excepție, aceștia și-au unit destinele pentru a se dedica științei, contribuind din plin la dezvoltarea ei, investiind într-un viitor în care generațiile de tineri cercetători s-au regăsit și le-au continuat preocupările în domeniul biologiei celulare.
Romfilatelia împreună cu Academicianul Maya Simionescu, numeroși prieteni și colaboratori ai acesteia, au desfășurat un eveniment plin de emoție. În Aula Academiei Române din București a avut loc prezentarea întregului poștal aniversar, în cinstea celor 40 de ani de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Institutului de Biologie şi Patologie Celulară, avându-l că Director-fondator pe regretatul prof. dr. Nicolae Simionescu (în prezent Institutul poartă numele fondatorului).
Coordonatoarea acestui important eveniment științific internațional a fost Acad. Maya Simionescu, Directorul lnstitutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din București.
Președintele Academiei Române, domnul Ioan-Aurel Pop, a deschis lucrările simpozionului internațional, în cadrul cărui au fost susținute comunicări științifice de către personalități internaționale din domeniul științelor biologice și ale medicinei: Prof Sam Silverstein – Columbia University Medical Center, USA, Prof. lrinel Popescu – Președintele Academiei de Științe Medicale, Prof. Radu Deac – Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, Prof. Jean Askenasy – University of Tel-Aviv, Israel, Prof. Werner Franke – German Cancer Research Center, Germany, Acad. Doina Popov, Dr. Anca Dobrian – Eastern Virginia Medical School, USA, Prof. Angello Azzi – Tufts University, USA, Dr. Florea Lupu – Universitatea din Oklahoma, USA.
Fie că este vorba de cultură, istorie, tradiție, spritualitate, inovație, Romfilatelia va continua să fie, prin timbrele românești, un adevărat ambasador, peste timp și spațiu, a tot ceea ce are mai frumos de exprimat mentalul colectiv românesc. Vom rămâne fideli misiunii noastre de promotor al simbolurilor naționale prin intermediul mărcilor poștale.