Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ROMFILATELIA la vernisajul expoziției „Scoarța în Patrimoniul Mondial UNESCO”

Romfilatelia, societatea emitentă a mărcilor poștale românești, a participat miercuri, 14 noiembrie 2018, la Parlament, la un eveniment deosebit organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, dedicat covoarelor tradiționale incluse recent în Patrimoniul Imaterial UNESCO, prin eforturile conjugate ale României și Republicii Moldova, sub termenul generic de Scoarțe.

Expoziția intitulată „Scoarța, Patrimoniu Mondial UNESCO” a avut loc în preajma Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România (16 noiembrie) și s-a bucurat de un real succes în rândul participanților, invitaților și publicului care s-a aflat în acel moment în foaierul sălii de plen a Camerei Deputaților.

În deschidere a luat cuvântul domnul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, care a subliniat importanța evenimentului.

Au rostit alocuțiuni o serie de personalități: Sergiu Nistor, consilier prezidențial; Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București; Adrian Cioroianu, Ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO; Ștefan Bâlici, director general al Institutului Național al Patrimoniului, doamnele Paulina Popoiu, Director General al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Cristina Popescu, director general Romfilatelia și Sabina Ispas,  directorul Institutului de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române.

Vorbitorii au reliefat diversitatea, originalitatea, măiestria cu care meșterii rurali țes covoarele murale, dar și tehnicile tradiționale de realizare a acestor comori ale artei populare.

Domnul Adrian Cioroianu a insistat asupra faptului că scoarțele fac parte din „zestrea lăsată moștenire de înaintașii noștri, iar noi avem datoria de a conserva și spori acest bogat patrimoniu” – menire cu atât mai semnificativă, cu cât ne aflăm în Anul Centenarului.

Doamna Paulina Popoiu a felicitat echipa care a lucrat la amenajarea expoziției, izbutind, în timp record, să adune o mare varietate de scoarțe, costume populare și obiecte de uz casnic din gospodăriile țărănești, precum și panourile emisiunilor mărcilor poștale dedicate patrimoniului mondial UNESCO realizate de Romfilatelia.

Doamna Sabina Ispas a prezentat importanța dosarelor proiectelor care intră în patrimoniul UNESCO, subliniind aportul experților în realizarea acestor dosare complexe, care reprezintă „un sistem de sisteme culturale”.

Doamna Cristina Popescu, Directorul General Romfilatelia, a mulțumit Directorului General al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru „excelenta colaborare, devenită tradițională, și pentru minunatele exponate” admirate de publicul numeros prezent la eveniment, subliniind, totodată, „rolul educativ și de promotor al valorilor cultural-spirituale al instituției care a realizat, de-a lungul timpului, numeroase emisiuni de mărci poștale dedicate siturilor românești înscrise pe lista UNESCO, fie ele obiective naturale (rezervația Biosferei Delta Dunării și pădurile seculare de fag), cât și culturale (bisericile pictate din nordul Moldovei și cele din lemn din Maramureș, mănăstirea Hurezi, bisericile fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric Sighișoara), precum și  atracțiilor incluse în patrimoniul imaterial UNESCO, de la dansuri și obiceiuri (călușarii, colindatul, doina), meșteșuguri tradiționale (ceramica de Horezu) la practici culturale (mărțișorul) specifice mai multor țări balcanice”.

Oamenii de cultură, parlamentarii, jurnaliștii prezenți la vernisaj au fost de-a dreptul încântați de exponate, de valoarea și varietatea lor, precum și de demonstrația live a țeserii unei scoarțe de către Rozica Miclescu, artist popular recunoscut în rândul meșterilor tradiționali.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search