București, 4 noiembrie 2022
Romfilatelia a fost prezentă, astăzi, la Muzeul Naţional Cotroceni, la un eveniment organizat de Asociaţia ARTIS în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, care a încheiat proiectul educativ intitulat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. Găzduit în Salonul Cerchez şi aflat sub auspiciile Familiei Regale a României, evenimentul a reunit personalităţi şi public iubitor al istoriei naţionale, oferind prilejul rememorării unor momente luminoase de început şi de sfârşit de veac XX.
Astfel, expoziţia fotografică „Anul Încoronării 1922” ce l-a avut curator pe Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi proiecţia filmului “Regele Mihai – Drumul către casă” au generat nu doar emoţia întâlnirii cu monarhul care şi-a asumat gestul scoaterii ţării dintr-o alianţă anacronică, dar au fost un bun prilej de rememorare, de mai bună înţelegere a istoriei noastre recente şi nu numai. În acest context, invitaţii, dar şi cei trei ambasadori ai caravanei culturale (Irina – Margareta Nistor, Adrian Cioroianu şi Nicolae Pepene), au fost convinşi că, aşa cum spunea Regele Ferdinand, „nimic nu se poate face viu în viaţa unui stat decât pe temelii naţionale”.
Consecventă programului său de promovare a personalităţilor de seamă ale istoriei naţiunii române, Romfilatelia a expus în spaţiile Muzeului Cotroceni un panou care reflectă unul dintre cele mai importante momente în afirmarea României Mari: Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922.
Emisiunea de mărci poştale realizată la acest moment aniversar ilustrează în imaginile produselor filatelice episoade cronologice ale momentului ceremonial de acum un secol: Regele Ferdinand încoronat cu coroana de oţel a Regalităţii – cunoscută şi drept coroana Independenţei, Regina Maria încoronată cu coroana de aur anume realizată pentru eveniment şi devenită simbol istoric al acestuia, perechea regală Ferdinand şi Maria, primii regi ai României Mari şi imaginea monumentului istoric care dăinuieşte şi astăzi: Biserica Încoronării, cunoscută ca Biserica Reîntregirii.
În mărcile poştale se alătură coliţa emisiunii care a fost lansată sub titlul „Regii României Mari. Centenarul Încoronării”. Coliţa reproduce în facsimil Declaraţia Regelui Ferdinand rostită imediat după săvârşirea ceremoniei în faţa mulţimii care aclamase perechea regală, simbol al Regatului României Mari.
În ansamblu, panoul prezentat astăzi se înscrie ca un document de arhivă istorică, un document original cu un mesaj clar, uşor de perceput.
Felicitări organizatorilor !