Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ROMÂNI GENIALI

Romani_geniali_M

De-a lungul mileniilor, prin realizările lăsate urmaşilor dar şi umanităţii, locuitorii actualului teritoriu românesc au demonstrat o ingeniozitate şi măiestrie deosebite, realizând invenţii care au schimbat istoria lumii: prima rachetă cu trepte de combustie (Conrad Hass), primul stilou (Petrache Poenaru), primul avion cu reacţie (Henri Coandă), cibernetica (Ştefan Odobleja) sau forajul sonic (Ion Ştefan Basgan).

În aceeaşi ordine de idei, Romfilatelia promovează personalităţi româneşti de marcă, prin emisiunea de mărci poştale Români geniali.

Cel mai mare sculptor român, Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în anul 1876 şi a murit la Paris în 1957.

Adept al sculpturii moderne abstracte a influenţat şi revoluţionat definitoriu şi unanim recunoscut această artă în secolul XX.

Între 1903 şi 1906 s-a aflat la Paris, la École des Beaux-Arts şi va expune primele sale lucrări la Salonul Artelor din capitala Franţei.

Rugăciune, Muza adormită şi Sărutul sunt considerate lucrările care marchează prima etapă din evoluţia artistului.

Recunoaşterea internaţională a lui Brâncuşi vine rapid, iar lucrările sale ca Pasăre în văzduh, Domnişoara Pogany sau Prinţesa X devin paşaportul său pentru marile expoziţii de sculptură din lume.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881, în Liveni (azi comuna George Enescu), jud. Botoşani şi a decedat la 4 mai 1955, în Paris. Acesta a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, membru titular al Academiei Române, din anul 1932. Este considerat un muzician complet, cu multiple daruri de compozitor, interpret şi pedagog (printre celebrii săi elevi aflându-se Yehudi Menuhin). În creaţiile din ultima parte a vieţii atinge o originalitate şi un stil autentic unic ce se manifestă în compoziţiile sale: rapsodii pentru orchestră, simfonii, sonate pentru vioară şi pian, opera Oedip etc.

George Emil Palade s-a născut în 1912 la Iaşi şi s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, în 2008. El este cunoscut drept om de ştiinţă, specialist în domeniul biologiei celulare. Întreaga sa activitate de cercetare şi-a desfăşurat-o în Statele Unite ale Americii, unde a fost distins cu nenumărate ordine şi premii.

A primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974,împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei, ce a avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne. Este ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975.

George „Gogu” Constantinescu (n. 1881 la Craiova – d. 1965 la Coniston Water, MB), socotit unul dintre cei mai mari inventatori români din toate timpurile, a fost printre primii care au folosit betonul armat în construcţia clădirilor şi podurilor cu deschideri mari. Printre clădirile şi podurile construite amintim: Palatul Patriarhiei, Marea Moschee din Constanţa, Cazinoul din Constanţa şi podurile de la Adjud, Răcătău, Dolhasca, Lainici.

Gogu Constantinescu a elaborat Ştiinţa Sonicităţii, ce are ca obiect de studiu producerea, transmiterea şi utilizarea puterilor mecanice mari, prin forţe alternative şi vibraţii elastice longitudinale ale mediilor fluide (în special în lichide) şi solide,cu frecvenţe de infrasunet şi de ultrasunet. A realizat primul tun sonic şi a construit în Primul Război Mondial cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii cu mitraliera la avioane, printre palele elicelor. Tot el este inventatorul cutiei de viteze automată pentru automobile şi locomotive, fără ambreiaj şi fără schimbătorde viteză.          Primul institut de Gerontologie şi Geriatrie din lume a fostfondat la Bucureşti în anul 1952, la iniţiativa şi sub conducerea medicului şi inventatorului Ana Aslan. Născută la Brăila în 1897, Ana Aslan a trăit ulterior la Bucureşti pânăla vârsta de 91 de ani.

A creat Gerovitalul şi Aslavitalul, medicamente folosite pentru prevenirea sau încetinirea modificărilor legate de îmbătrânire. Datorită cercetărilor şi invenţiilor sale, Ana Aslan a devenit membru al Academiei de Ştiinţe din New York, al Consiliului de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Gerontologie, consilieră în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, membru al Academiei Române. A primit nenumărate premii şi distincţii internaţionale printre care menţionăm Premiul „Leon Bernard” conferit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Mari personalităţi politice şi artistice ale vremii au folosit tratamentele Anei Aslan, iar Institutul care actualmente îi poartă numele, deseori a fost catalogat ca „Perlă a Coroanei” spitalelor româneşti.

Dumitru Stăniloae s-a născut la 16 noiembrie 1903, Vlădeni şi a murit la 5 octombrie 1993, Bucureşti. Acesta a fost preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducător, scriitor şi ziarist. Este considerat una dintre autorităţile proeminente ale teologiei europene din secolul XX şi printre cei mai mari teologi români, fiind recunoscut prin premii şi distincţii în întreaga lume creştin-ortodoxă. A lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii” (în douăsprezece volume). A devenit membru titular al Academiei Române în 1991.

 

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Gorjului – Casa Memorială Constantin Brâncuşi – Hobiţa, Muzeului Naţional George Enescu, dlui. dr. Radu Şerban Palade, Muzeului Naţional Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, dnei. Lidia Stăniloae, dlui Dumitraş Ionescu şi dlui. Emanuel Bădescu, pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Romani_geniali_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search