Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

REPTILE DIN ROMÂNIA

reptile_rom_beta_M Alãturându-se Programelor şi Proiectelor ONU şi ale UNESCO, precum şi a numeroase organizaţii mondiale, din care se evidenţiazã Fondul Mondial pentru Naturã (WWF), Romfilatelia îşi continuã menirea de a cultiva dragostea şi grija pentru mediul înconjurãtor şi va realiza, în viitor, emisiuni de mãrci poştale legate de acest subiect.
Prima emisiune de mãrci poştale pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie în 2011, „Reptile din România“, este legatã de protecţia mediului înconjurãtor şi conservarea biodiversitãţii. Ea face parte dintr-o serie de emisiuni de mãrci poştale dedicate acestei teme pentru fauna de reptile.
Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate urmãtoarele specii de reptile care fac parte din fauna României: Șarpele lui Esculap, Șopârla de stepã, Vipera cu corn şi Vipera de stepã.
Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 60 Bani, are corpul zvelt, capul mic şi îngust. Coada este lungã şi subţire, iar lungimea acestui şarpe este de 1,50-2 m.
Ca rãspândire îl putem localiza în sudul şi centrul Europei, Asia Micã şi nordul Iranului.
Șopârla de stepã (Podarcis taurica) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 Lei. Este de talie micã, lungimea capului, împreunã cu a trunchiului fiind de 77 mm pentru masculi şi de 66 mm pentru femele. Are corpul uşor turtit, capul mic, iar coada este de 1,5 ori mai lungã decât corpul şi foarte subţire spre vârf. Culoarea este cafeniu-pãmântie, uneori brun-mãslinie sau verzuie pe partea dorsalã şi albã, cu reflexe roşiatice pe abdomen. Trãieşte în terenuri nisipoase, pe dune de nisip şi pe locuri stâncoase. Se hrãneşte cu larve şi adulţi de insecte, pãianjeni şi cu alte artropode. O întâlnim în sudul Crimeei, România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, nord-estul Greciei şi în partea europeanã a Turciei.
Vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes) ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,00 Lei, are dimensiunile cuprinse între 80 şi 95 cm. O caracteristicã principalã a acestei specii este cornul de pe vârful botului, format din 2-4 solzi şi zig-zagul de culoare închisã de pe spate.Veninul este foarte toxic. Preferã zonele însorite, cu vegetaţie redusã. Se hrãneşte cu rozãtoare mici şi şopârle. O întâlnim de regulã în Europa de Est unde, ca şi în România, începând din 2001, este o specie protejatã.
Vipera de stepã (Vipera ursinii moldavica) ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 9,10 Lei, are dimensiunea de aproximativ 65 cm şi este puţin veninoasã. Coloritul ei este în general cenuşiu cu desenul în zig-zag de pe spate de culoare brun închis. O gãsim în zona Deltei, în locuri aride şi nisipoase, dar şi în judeţul Iaşi. Vipera din aceastã zonã este consideratã o subspecie aparte. Este ocrotitã pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Mulţumim dlui. Dumitru Murariu, director al Muzeului Naţional de Istorie Naturalã „GRIGORE ANTIPA” pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni, domnilor Alexandru Strugariu şi Victor Bortaş ale cãror imagini au fost folosite la ilustrarea produselor emisiunii.

Data Aparitie:2011-01-19

reptile_rom_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search