Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

RECORDURILE PĂSĂRILOR

Romfilatelia continuă proiectele filatelice dedicate faunei, tematică atractivă și preţuită de colecţionari, și introduce în circulaţie emisiunea de mărci poștale Recordurile păsărilor.

Păsările, mai mult decât oricare altă grupă de vieţuitoare, au constituit dintotdeauna obiectul unui interes deosebit din partea omului, datorită aspectului lor plăcut, coloritului viu și foarte variat al penajului, cântecului melodios, dar și pentru obiceiurile lor de o mare originalitate.

Emisiunea, alcătuită din 4 timbre, ilustrează păsări deţinătoare de recorduri, prezente și în fauna României.

Codalbul (Haliaeetus albicilla), sau vulturul cu coada albă, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei, este cea mai mare pasăre de pradă din Europa, caracteristică regiunilor deschise din zona coastelor marine și a lacurilor cu apă dulce. În România, specia este pe cale de dispariţie, fiind răspândită preponderent în regiunea Dunării și în Delta Dunării.

Ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este cea mai mare ciocănitoare din Europa, având dimensiuni apropiate de cele ale unei ciori. În România este întâlnită în păduri de conifere, foioase și mixte din Carpaţi, uneori și în cele de la șes, mai ales în Muntenia. Este sedentară și monogamă, pentru cel puţin un sezon de cuibărit. Lungimea corpului este de 40-46 cm și are o greutate de 0,25-0,370 kg. Anvergura aripilor este de circa 67-73 cm.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei este reprezentată cea mai mare dintre bufniţe, Buha (Bubo bubo), pasăre răpitoare de noapte. Lungimea corpului este de 58-75 cm și are o greutate de 1,75-4,5 kg, femela, și de 1,50-3,20 kg, masculul. Este o pasăre impresionantă, cu aripi largi, anvergura aripilor fiind de aproximativ 138-200 cm. Prezintă moţuri deasupra urechilor și ochi mari, roșii-portocalii. Penajul este galben-maroniu, iar pe gât este vizibilă o pată albă.

Specia, prezentă în cea mai mare parte a continentului european, în zone împădurite în care stâncăriile sunt asociate cu pâlcuri de pădure, în special conifere, este activă noaptea sau în crepuscul și nu are prădători naturali. Este sedentară, monogamă, uneori pe viaţă, și teritorială.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei este reprezentat Pelicanul creţ (Pelecanus crispus), pasărea cea mai mare ca dimensiune din familia sa. I se spune Pelicanul creţ datorită penelor creţe și moi de pe ceafă și de pe cap. Pasărea are o lungime de până la 180 cm, măsurată de la vârfurile cozii și până la capătul ciocului. Aripile, cu o anvergură de 270-320 cm, sunt deosebit de puternice și lungi, cu vârfurile cenușii, vizibile mai ales în zbor. Are o greutate de 11-13 kg.

Corpul său este foarte puternic și greoi, cu gâtul lung, capul mare și un cioc care poate atinge și 40 cm lungime, coada puţin rotunjită și ochii galbeni. O caracteristică a acestei specii este punga de la baza ciocului, care se dilată.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este considerată a fi una dintre cele mai importante zone de cuibărit ale acestei magnifice păsări. Cele mai importante colonii de cuibărit se află în aria protejată Roșca Buhaiova, în zona lacurilor Zătonul Mic și Zătonul Mare și pe lacul Sinoe, pe o insuliţă numită Ceaplace.

Pasărea, protejată și declarată monument al naturii, migrează toamna către centrul Africii.

Emisiunea de mărci poștale Recordurile păsărilor.va fi disponibilă începând de vineri, 5 octombrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de setul de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 248 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 248.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search