Continuând apreciata tematică a faunei, Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 8 februarie a.c., o nouă emisiune de mărci poştale „Pui de animale sălbatice“.
Drăgălășenia puilor de animale trezește în sufletele noastre sentimente de afecţiune, iar puii animalelor sălbatice constituie o atracție continuă, ca și mediul în care trăiesc, prea puțin cunoscut.
Pe primul timbru, cu valorea nominală de 3 Lei, este ilustrat puiul de elefant african (Loxodonta africana), alături de mama lui.
Elefantul african trăiește în Africa sub-sahariană, în deșerturi, păduri, văi de râuri, mlaștini și savane. Elefanții trăiesc în cârduri de diferite mărimi, formate din ambele sexe, cârduri care, cel mai adesea, sunt conduse de o femelă.
Puii masculi ajunși în pragul maturității sunt alungați din turmă, pentru ca nu cumva să se împerecheze cu membrii familiei, puii femele rămânând cu turma toata viața, și până la prima naștere ajută la creșterea puilor mai tineri.
Pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 5 Lei este ilustrat puiul de koala (Phascolarctos cinereus), purtat în spate de mama sa, în timpul cățărării unui copac de eucalipt.
Koala este un mamifer marsupial erbivor arboricol endemic care trăiește în Sudul si Estul Australiei. Circa trei din cele cinci ore de activitate mănâncă, consumând cam 1,5 kg frunze, pe care le alege cu grijă, întrucât frunzele tinere ale unor specii de eucalipt, cel puțin în anumite perioade sintetizează, între altele, și acid prusic, o otravă extrem de puternică.
Pe al treilea timbru cu valoarea 7 Lei este ilustrat Leopardul zăpeziii sau Irbisul (Panthera uncia). Numit şi «fantoma munţilor», leopardul zăpezilor este un animal solitar, din familia felinelor, care trăiește în Munții Asiei Centrale, fiind o specie pe cale de dispariţie. Trăiește numai deasupra limitei pădurilor din Asia, vara retrăgându-se la altitudini de 3.600-4.000 m, iar iarna coborând până la 1.800 m.
Pe al patrulea timbru, cu valoarea de 12 Lei, sunt ilustrați doi pui de urs brun (Ursus arctos), alături de mama lor.
Ursul brun este întâlnit în Europa, fiind prezent și în țara noastră. Are putere de adaptare la diferite habitate, de la câmpie la păduri şi zone subalpine. Preferă zonele montane împădurite, greu accesibile, cu copaci doborâţi sau stânci, dar şi pe cele de deal, bogate în livezi cu pomi fructiferi.
Pe cele 2 plicuri prima zi este ilustrat puiul de cerb lopătar (Dama dama), alături de mama lui.
Emisiunea de mărci poștale Pui de animale sălbatice va fi disponibilă începând de joi, 8 februarie 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de setul de 2 plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă.
Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 337 24 42