În România, primul timbru a apărut, firesc şi natural, ca răspuns al progresului societăţii şi includerii românilor în marea familie a poporului european. Rând pe rând, progresele tehnologice şi oamenii vizionari au perfecţionat împreună un sistem din ce în ce mai eficient, au redus manualitatea procesului şi au pus la treabă maşini şi utilaje care îi erau necunoscute creatorului Capului de Bour.
Timbrul a devenit un mijloc de inspiraţie pentru dezvoltarea unor noi produse: cartoane filatelice, albume şi cromolitografii, gravuri şi mape muzicale, împletind armonios mărcile poştale cu pictura, muzica, teatrul.
Astăzi, semnificaţia timbrului depăşeşete graniţele unui simplu mijloc de francare, de preplată a unor servicii poştale. Prin sensul pe care i l-au acordat minţi creatoare şi spirite inventive, el a devenit o altă ofertă culturală, un produs de marketing şi un mijloc de promovare ce depăşeşte, eficient şi rapid, graniţe de orice fel.
Ultima mare prezentare a celor mai reuşite inovaţii în ceea ce priveşte marca poştală a avut loc la Sindelfingen în Germania, în perioada 24 octombrie – 26 octombrie 2019. Anul acesta este a cincisprezecea participare a României la acest târg internațional filatelic cu tradiție.
La acest eveniment filatelic de anvergură, Romfilatelia s-a numărat printre cei 107 participanți și 28 de administrații poștale, iar produsele cele mai apreciate și mai bine vândute au fost emisiunile Europa, Nuduri în pictura românească, Rase de câini, Faună protejată din România, Recordurile păsărilor, Maeștrii camuflajului, Locomotive – Mocănițe, Simona Halep, Expoziția EFIRO 2019, Patrimoniul floristic, Domnitori români în pictură.
Romfilatelia este un participant tradițional al acestui târg iar publicul vizitator sau simpli vizitatori au apreciat, ca de fiecare dată, mărcile poștale românești, designul lor, calitatea, tematica variată și mai ales, promptitudinea cu care Romfilatelia emite timbre ce marchează evenimente recente atât la nivel național cât și internațional.
Din ce în ce mai exigenți și în privința produselor filatelice, pasionații de colecționarea mărcilor poștale românești au fost încântați de albumele Sfintele Paști 2019, Colecții românești – Platouri/ Suporturi II, Locomotive – Mocănițe, Recordurile păsărilor, Faună protejată, Păuni, Flori melifere, Florile munților, Muntele Cozia, Păsări exotice, atrași fiind de ineditul prezentării şi de rafinamentul detaliilor dar și de produsele speciale Europa 2019 – Păsări naționale (cu medalie), Sfintele Paști 2019 (produs special cu timbru de argint) și Z.M.P.R – Peceți ale domnitorilor români (replică realizată din aur a mărcii poștale de 54 de parale).
Târgul Internațional Filatelic de la Sindelfingen este o manifestare tradițională, organizată anual în Germania, care reunește colecționari pasionați dar și colaboratori și parteneri, fiind o oportunitate de dialog activ și schimb de idei, în demersurile de a ne menține poziția pe piață, în contextul noilor provocări tehnologice.
Prezența Romfilatelia la acest eveniment reprezentativ pentru lumea filatelică a redeschis dialogul pentru participarea României la noi proiecte de anvergură internațională, precum și atragerea unor noi piețe de vânzare pentru marca poștală românească.