Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

PAPAGALI

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 28 iulie 2023, o interesantă  emisiune din tematica Faună, intitulată „Papagali“, alcătuită din patru mărci poștale, un „plic prima zi” și minicoli realizate în două variante de machetare, precum și o mapă filatelică de colecție.

Papagalii (ordinul Psittaciformes) constituie un ordin foarte numeros de păsări cu caractere omogene, incluzând trei familii actuale: familia Strigopidae (papagalii bufniță) ce cuprinde trei specii din două genuri; familia Cacatuidae cu 21 de specii grupate în șapte genuri și familia Psittacidae cu 389 de specii din 80 de genuri. Este un ordin bine delimitat din punct de vedere sistematic, fiind unul dintre cele mai evoluate și specializate dintre păsări. Sunt caracterizate de un cioc puternic, curbat ca la păsările răpitoare dar care are particularitatea că partea sa superioară este mult mai dezvoltată și nu este rigid articulată la oasele craniului, păsările putând-o ridica și coborî. Papagalii au în general un penaj foarte variat colorat existând adesea dimorfism de culoare evident între cele două sexe. Sunt păsări monogame ce cuibăresc în general în scorburi, cavități de stâncă și mai rar pe sol. Puii sunt nidicoli. Răspândirea este limitată la două centre mari de dispersie, unul fiind bazinul Amazonului din America de Sud și insulele din Oceania. Majoritatea speciilor au un mod de trai arboricol dar există și specii predominant terestre.

Ara cu aripi verzi (Ara chloropterus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 Lei, este cel mai roșu papagal din grupul «Macaw» și cel mai mare papagal al genului Ara. Papagalii ara cu aripi verzi trăiesc într-o zonă vastă, mărginită la nord de Canalul Zone din Panama, sudul Venezuelei, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, la est de provinciile braziliene Parana și Mato Grosso, la sud de nordul Paraguayului, provincia argentiniană Formosa și sud-estul Boliviei, iar la vest de nord-estul Boliviei, estul statului Peru până la Golful Cupica din vestul Columbiei. Trăiește în zonele tropicale la altitudini mici, în apropierea junglei, dar pot fi găsite exemplare și în savană, fiind întâlnit la marginea pădurilor virgine tropicale joase, până la altitudini de 450 m. Sporadic, s-au întâlnit exemplare și la înălțimi de 1400 m, în zone subtropicale și păduri uscate.

Lorichet curcubeu sau Lorichet multicolor (Trichoglossus moluccanus), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 Lei, este o specie de papagal găsită în Australia. Este comună de-a lungul coastei de est, din nordul Queenslandului până în Australia de Sud. Habitatul său este pădurea tropicală, tufișurile de coastă și zonele împădurite. Este un papagal de dimensiuni medii. În medie, ajung la aproximativ 40 de centimetri lungime de la cioc până la vârful penelor cozii. Silueta lor subțire amintește de cea a papagalilor asiatici. În condiţii de captivitate, dacă este bine îngrijit, poate ajunge la o longevitate de până la 30 de ani.

Barraband sau Papagalul superb (Polytelis swainsonii), este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 3 Lei. Sunt papagali de dimensiuni mari, ajungând până la 40 cm. Sunt papagali cu o culoare verde deschis, cu o coadă lungă și cu un aspect gradat. Masculul adult re aceeași culoare verde deschis, cu fața galbenă și demarcată foarte bine de restul corpului prin intermediul unei benzi roșii poziționate la baza gâtului. Sunt papagali care aparțin zonei Sud-Estice a Australiei, din Sudul New South Wales, până în cel mai de nord punct al Victoriei, ocupă o zonă destul de mică, iar reproducerea se întâmplă doar în zona sudică, mai jos de 330 latitudine sudică, acolo unde se adună în număr mare între râurile Murrumbidgee și Murray, precum și în zona pârtiilor vestice ale Great Dividing Range.

Pasărea asfințitului (Aratinga solstitialis), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 11 Lei, este originară din America de Sud (Brazilia, Guyana, Venezuela, Guyana Franceză, Surinam), dar populațiile de papagali din libertate se află în prezent în continuă scădere datorită înfloririi comerțului cu păsări de companie. Pasărea asfințitului se distinge prin corpul său suplu și coada lungă. Penajul este galben, cu tente portocalii pe frunte, lateralele capului, abdomen și spate. De altfel, penajul în culorile soarelui la asfințit este răspunzător și pentru numele său: „Aratinga soarelui”. Penele de pe partea de dedesubt a cozii sunt verzi tivite cu galben, iar aripile sunt mărginite cu verde și albastru. Ciocul este negru și picioarele sunt bej-maronii. Ochii sunt căprui închis, iar inelul perioftalmic are o culoare gri-albicioasă. Pasărea asfințitului atinge lungimi de 30 cm, greutăți de 100-120 g și trăiește aproximativ 20-30 de ani.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Institutului de Biologie București al Academiei Române pentru colaborarea la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search