Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Aniversarea centenarului „Palatului Cercului Militar National”

Aniversarea centenarului „Palatului Cercului Militar National” a oferit prilejul lansării emisiunii de mărci poștale dedicate unui edificiu cu o arhitectură impresionantă pentru orașul București și un simbol al armatei române, marcând o nouă filă de istorie în patrimoniul filatelic românesc.

În prezența oficialilor Ministerului Apărării Naționale, a conducerii instituției aniversate, s-a dezvelit placa comemorativă centenară, amintind de inaugurarea, în data de 4 februarie 1923, în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria, a splendidei clădiri realizată cu sprijinul ofițerilor din Garnizoana Bucuresti.

În stil neoclasic eclectic (de inspirație franceză) ce caracterizează aproape toate marile edificii construite la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec al XX-lea care au făcut ca Bucureștiul să fie numit „Micul Paris”, Palatul Cercului Militar Național a fost construit după proiectul semnat de arhitectul Dimitrie Maimarolu. La numeroasele probleme de ordin financiar care au întârziat execuția lucrărilor,  s-au adăugat răscoala din 1907, dar și anii grei ai războiului, „toamna pătimirii” (cea a anului 1916, când armata, administrația, Casa Regală, oficialitățile și o parte a populației civile s-au retras în Moldova, Capitala rămânând sub ocupație germană) găsind Palatul „la roșu”. Lucrările au fost încheiate după război și splendida construcție a intrat în patrimoniul oștirii cu puțin timp înainte ca Țara să-și primească și o Constituție nouă, ce avea să statueze noul context socio-economic, cultural și politic dat de Marea Unire.

Romfilatelia mulțumește echipei Cercului Militar Național pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni filatelice, continuând misiunea sa de promotor al valorilor naționale, datorie de onoare față de memoria înaintașilor.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search