Sub deviza „Celebrăm Centenarul Marii Uniri, Cinstim valorile României”, Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, a organizat marți, 23 octombrie 2018, evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale Nicolae Minovici, 150 de ani de la naștere. Gazda evenimentului a fost Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, reabilitat recent, un spațiu cultural de excepție, care expune elemente de factură tradițională și europeană.
Evenimentul a avut loc în prezența unei distinse audiențe, profesori universitari, medici renumiți, membri ai Academiei Române, pasionați de filatelie, printre care academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, prof. dr. Vladimir Beliș, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Adrian Găvruța, secretar general adjunct al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Cristian-Vasile Grasu, secretar de Stat ,Ministerul Sănătății, prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, Alexandru Teodor Ispas, director al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române, dr. Cristina Glavce, de la Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer”, dr. Octavian Buda, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și alți oaspeți.
Domnul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, a anunțat redeschiderea Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” pentru vizitatori, care vor avea plăcerea să revadă expuse valoroasele opere de artă din patrimoniul instituției.
Ulterior, domnul academician Constantin Bălăceanu Stolnici, director onorific al Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer”, a felicitat organizatorii și a elogiat importanța timbrelor pentru transmiterea valorilor culturale din generație în generație, fiind totodată mândru că este singura persoană în viață care l-a cunoscut personal pe dr. Nicolae Minovici.
Doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a prezentat emisiunea de mărci Nicolae Minovici, 150 de ani de la naștere, un omagiu adus personalității dr. Nicolae Minovici, deschizător de drumuri în medicina legală românească și un pasionat colecționar de artă populară.
Cu acest prilej, a prezentat elementele emisiunii aniversare, respectiv, cele două timbre, ce ilustrează portretul doctorului Nicolae Minovici, iar pe al doilea timbru este ilustrată Vila cu clopoței, actualul sediu al Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”.
De asemenea, directorul general Romfilatelia a prezentat publicului și mapa filatelică specială dedicată doctorului Nicolae Minovici, realizată în tiraj limitat și care conține plicul „prima zi” a emisiunii de mărci poștale, obliterat cu ștampila „prima zi” specială, în folio aur, precum și o medalie aniversară, care prezintă pe avers portretului doctorului Nicolae Minovici, iar pe revers imaginea Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. Mapa filatelică conține și o altă piesă de marcă, respectiv un produs de colecție, care prezintă descompunerea culorilor utilizate în procesul de tipărire a unui timbru.
Domnul Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București, a felicitat Romfilatelia pentru realizarea unui produs filatelic de excepție.
În alocuțiunea sa, doamna Manuela Catrina, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a felicitat Romfilatelia pentru întreaga activitate depusă în slujba culturii, fiind plăcut surprinsă de multitudinea de proiecte dedicate mărcii poștale românești, ambasador cultural și important mijloc de comunicare.
În final, directorul general Romfilatelia a invitat personalitățile prezente să dezvelească și să semneze panoul filatelic aniversar.
Romfilatelia mulțumește Muzeului Municipiului București și domnului director Adrian Majuru pentru colaborarea excepțională din acest an Centenar, ce a constat în realizarea unor mărci poștale de colecție, care omagiază valorile culturii și spiritualității românești și tuturor partenerilor și participanților la acest eveniment, cu gânduri de încredere și susținere reciprocă pentru proiectele viitoare.