Timbrele sunt asemenea unor documente în miniatură ale istoriei omenirii. Ele oglindesc trecutul, înfățișează prezentul și anunță viitorul. Pe scurt, mărcile poștale ne înfățișează o imagine vie a lumii, a oamenilor și a multiplelor lor creații.
“MUZEUL NAȚIONAL FILATELIC” a fost creat cu scopul de a deveni un centru de învățare și de manifestare pentru oamenii de toate vârstele, uniți prin același hobby, filatelia.
Timp îndelungat Direcția Generală a Telegrafelor și Poștelor a făcut demersuri pentru înființarea unui muzeu poștal, dar abia în perioada interbelică a fost înființat un astfel de muzeu, într-una din încăperile clădirii Palatului Poștei (actualul Muzeu Național de Istorie a României). Existența acestuia a fost însă de scurtă durată. Anul 2004 este anul renașterii acestei instituții, pe care dorința, stăruința, bunăvoința și eforturile tuturor celor apropiați filateliei și poștei au transpus-o dintr-o imagine a minții, într-o imagine reală.
Muzeul Național Filatelic este o instituție culturală a cărei misiune este de a promova cunoașterea și înțelegerea lumii întregi, prin studierea timbrelor, a scrisorilor sau a altor mijloace de comunicare prin poștă. El este găzduit în clădirea actualului Muzeu Național de Istorie a României.
O preocupare continuă a acestei instituții o constituie achiziționarea de obiecte și piese filatelice, în vederea completării și îmbogățirii colecțiilor.
Muzeul Național Filatelic propune spre vizionare numeroase perle filatelice, inclusiv unele unicate mondiale. Tot aici sunt expuse matrițele care au dat naștere celebrelor “Capete de Bour”, sau eseuri și probe de timbre care dau culoare și interes oricăror colecții. Muzeul vă invită la o plimbare prin istoria și evoluția mărcilor poștale și a poștei.
Romfilatelia S.A. marchează acest eveniment prin lansarea unui timbru poștal pe care este ilustrată clădirea în care se află muzeul. Cartea poștală veche după care a fost reprodusă această imagine face parte din colecția domnului Leonard Pașcanu.
Data Aparitie:2004-05-24