București, 15 ianuarie 2025
Ziua Culturii Naționale, eveniment ajuns la cea de-a XV-a ediție, a fost celebrată astăzi, simultan, la București, de Academia Română și la Chișinău, de Academia de Științe a Moldovei.
Romfilatelia, partener instituțional al Academiei Române, a fost invitată să lanseze emisiunea de mărci poștale „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu“, în Aula acestui for de cultură de prim rang.
15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
L-au omagiat pe „poetul nepereche”, prin susținerea de alocuțiuni sau mesaje online, Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Natalia-Elena Intotero, Ministrul Culturii și Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, Prof. univ. dr. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române și Ion Marin, președinte fondator al Programului național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.
În discursul său, Cristina Popescu a prezentat o retrospectivă a emisiunilor filatelice dedicate lui Mihai Eminescu, precum și emisiunea prezentă, ce marchează 175 de ani de la nașterea poetului și a mulțumit Academiei Române pentru invitația la o manifestare deosebită care definește importanța creației unui mare poet, care a devenit în cultura română o instituție națională, iar eminescologia o știință.
De asemenea, a mulțumit reprezentanților Memorialului Ipotești – Centrul Cultural Național de Studii „Mihai Eminescu” și Bibliotecii Academiei Române pentru colaborarea la realizarea emisiunii filatelice.
Acad. Mircea Dumitru, Vicepreședinte al Academiei Române și Ioan Cristescu, moderatorul evenimentului și Directorul Muzeului Național al Literaturii Române au anunțat publicarea comunicărilor .
La final a avut loc un moment muzical de înaltă ținută, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, condus de Prof. Univ. Dr. Ion Marin, Director de onoare.
Marca poștala, ca simbol de stat și element de identitate națională, va continua misiunea sa de promotor al valorilor culturale naționale.
La mulți ani Culturii române!!!❤⭐
#AcademiaRomână #BibliotecaAcademieiRomâne #MinisterulCulturii #MinisterulEducațieișiCercetării #AcademiadeȘtiințedinChișinău #BOR #Romfilatelia #MuzeulNaționalalLiteraturiiRomâne #CorulNaționaldeCamerăMadrigalMarinConstantin