Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

MARI ACTORI ROMÂNI CONTEMPORANI

mariactori_MFolosind marca poştală ca pe un mijloc eficient şi îndrăgit de transmitere a mesajelor, Romfilatelia a iniţiat un proiect dedicat promovării valorilor cultural-artistice şi personalităţilor celebre care au reuşit să ne aducă în minte şi în suflet gustul pentru arta adevărată a teatrului şi a filmului. Ca parte integrantă a acestui proiect, Romfilatelia, societatea specializată în editarea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, introduce în circulaţie emisiunea de timbre Mari Actori Români Contemporani.
Emisiunea filatelică îi prezintă pe unii dintre cei mai mari şi longevivi actori ai scenei şi filmului românesc şi anume: Radu Beligan, Dina Cocea, Carmen Stănescu şi Colea Răutu.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni (jud. Bacău). A fost student al profesoarei Lucia Sturza Bulandra, la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică.
În cei peste 60 de ani de activitate teatrală, a jucat în peste 30 de filme de lung metraj şi a avut peste 80 de roluri în piese de teatru.
A fost director general al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti, între anii 1969-1990.
Din anul 2001 este Societar de Onoare al Teatrului Naţional.
Este Preşedinte de Onoare al Institutului Internaţional de Teatru şi membru de onoare al Academiei Române.
În anul 2002, Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, i-a conferit gradul de Ofiţer al Ordinului Naţional francez „Legiunea de onoare“.

Dina Cocea s-a născut la 27 noiembrie 1912, la Bucureşti. A absolvit studiile de actorie la Paris. Debutul teatral a avut loc la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în luna ianuarie 1935, în piesa de teatru „Adevăratul Iacob“.
Între anii 1941-1949 a fost director la „Teatrul Nostru“ şi la „Studioul Teatrului Nostru“. În perioada 1952-1962 a fost Decan al Facultăţii de Teatru, iar între 1979-1989 a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.
De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj, a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune.
A avut o prodigioasă activitate eseistică şi publicistică, scriind nenumărate articole de sinteză, critică şi cronică dramatică în presa de specialitate autohtonă şi străină.

Carmen Stănescu s-a născut la 29 iulie 1925, la Bucureşti. A absolvit Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948. În anul 1945, în urma unui examen excelent, după un singur an de Conservator, a fost angajată la Teatrul Naţional de către directorul academician Tudor Vianu.
De atunci, timp de 62 de ani, a jucat în zeci de roluri din piese de teatru şi în peste zece filme artistice. A avut şi are nenumărate apariţii în spectacole de teatru şi emisiuni de divertisment la Televiziunea Română, cât şi în emisiuni de radio.
Este Societar de Onoare al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din anul 2002. În anul 2003 a publicat cartea „Destăinuiri“.

Colea Răutu s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Limbenii Noi, judeţul Bălţi, în Basarabia.
A debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oară faimosul şlagăr „Ţi-a ieşit coşaru-n drum“, de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian.
O vreme a jucat la Teatrul Naţional, datorită lui Sică Alexandrescu, iar între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giuleşti.
A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine, în seriale de televiziune.

Romfilatelia, alături de toţi iubitorii de teatru şi film, dedică acestor mari actori, cu care suntem contemporani, în semn de preţuire şi respect, o emisiune de mărci poştale care să însoţească gândurile scrise ale românilor şi să fie aşezate la loc de cinste în colecţiile celor pasionaţi de filatelie.

Data de aparitie: 2006-11-16

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search