Mulți consideră câinele drept cel mai bun prieten al omului și cu siguranță legătura unică pe care o avem cu aceste animale merită un statut aparte. De aceea, Romfilatelia și marca poștală românească îl cinstesc pe canis semper fidelis printr-o emisiune de mărci poștale intitulată Câini inteligenți, ce aduce în prim plan relația dintre om și prietenul său patruped și marchează 65 de ani de la înființarea Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu, instituție dedicată împlinirii întregului potențial al acestei relații. Elementele filatelice ale emisiunii vor fi disponibile spre vânzare începând de vineri, 20 noiembrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Cele patru rase canine ilustrate pe timbrele emisiunii sunt în prezent utilizate în rolul de câini de pază și protecție, pentru prelucrarea urmelor de miros, depistarea substanțelor explozive sau ilegale și pentru ajutorarea echipelor de Salvamont. Acest lucru demonstrează astfel evoluția uimitoare a relației omului cu câinele, de-a lungul timpului cel dintâi ajungând să cultive, pe lângă prietenia și devotamentul canine, și simțurile ascuțite, inteligența și loialitatea acestor patrupede în beneficiul comunității umane.
Ciobănescul german, ilustrat pe marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 lei, este o rasă ce s-a dezvoltat continuu, ajungând astăzi să fie folosită pentru majoritatea categoriilor de serviciu, fapt ce a contribuit mult la consolidarea prestigiului său.
Considerat că ar descinde fie din câinii de turmă din Europa Centrală, fie din încrucișarea câinilor locali cu Deerhoundul englez, Ciobănescul belgian, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, corespunde cel mai bine cerințelor în ceea ce privește un bun câine de protecție sau de asistență, fiind folosit în ultimul timp, cu foarte bune rezultate, de multe dintre polițiile și jandarmeriile europene pentru majoritatea categoriilor de serviciu specifice.
Labradorul retriever, reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei, este unul dintre câinii cei mai populari din lume și își are originea în Insula Terra Nova din Canada. Calitățile sale l-au propulsat în vârful categoriei de câini de vânătoare de aport, dovedindu-se însă că poate satisface și exigențele impuse de activitatea pentru detectarea materialelor explozive și antidrog, dar fiind totodată cunoscut și ca un excelent câine pentru însoțirea și conducerea nevăzătorilor.
Fiind una dintre cele mai răspândite și apreciate rase din lume, Rottweilerul, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este considerat printre cei mai buni câini de protecție. Acesta degajă forță la simpla apariție, are o personalitate puternică și o fidelitate crescută față de stăpân, dar devine și agresiv atunci când este provocat.
Cele patru timbre ale emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.
Romfilatelia mulțumește Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
* * *
Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. De mai bine de un deceniu, Romfilatelia și marca poștală sunt biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42