Pentru promovarea unei tematici filatelice, aflată sub genericul „Ia, tezaur național”, Romfilatelia în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român a organizat evenimentul de lansare al emisiunii de mărci poștale “Port popular de nuntă (I)“.
Manifestarea a avut loc miercuri, 24 iunie 2020 la sediul Muzeului Național al Țăranului Român, în Sala Acvariu.
Costumul tradițional reprezintă un element al culturii materiale, iar varietatea sa este adaptată tuturor zonelor, fiind o expresie vie a purtătorilor săi.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Virgil Ştefan Niţulescu, Directorul Muzeului Național al Țăranului Român care a amintit de faptul că filatelia este o parte a culturii române și că fiecare emisiune de mărci poștale este o contribuție la cultura națională, iar mulțumirile au fost aduse în urma colaborărilor pe care le-a avut de-a lungul timpului cu Romfilatelia”.
În discursul pe care doamna Cristina Popescu l-a susținut, cu ocazia lansării emisiunii de mărci poștale, a subliniat faptul că timbrul este un ambasador cultural și important mijloc de comunicare, care stă la dispoziția fiecăruia dintre noi pentru a transmite mesajele. Pentru evenimentul de astăzi, în cadrul primei părți dedicate acestei tematici, sunt ilustrate costume populare de nuntă, în pereche, din zonele Bucovina, Oaș, Vlașca și Banat”.
Romfilatelia a dezvoltat proiecte frumoase și îndragite de filateliști alături de Muzeul Național al Țăranului Român, care au fost menite să promoveze imaginea și valorile României, cultura și istoria țării, a locurilor, faptelor și oamenilor care au creat o moștenire de neînlocuit. Acestea vor continua și în anul 2021, diversificând tematică portului popular.
Lansarea a avut ca și moment important dezvelirea și semnarea panoului filatelic și ștampilarea plicului prima zi de către Virgil Ştefan Niţulescu, alături de invitații prezenți la eveniment.
Romfilatelia, în calitatea sa de promotor al valorilor naționale, își manifestă disponibilitatea de a se alătura și altor evenimente culturale ce vor fi organizate de Muzeul Național al Țăranului Român.
Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.
Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei Covid-19.