Anul 2021 debutează sub auspiciile parteneriatului devenit tradițional cu Academia Română și Biblioteca Academiei Române, în aceeași modalitate responsabilă prin care Romfilatelia s-a implicat activ în promovarea valorilor istorice și culturale din România.
Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, timbrul românesc marchează Ziua Culturii Naționale.
Pentru a evidenția o tematică filatelică abordată în premieră, Romfilatelia, în parteneriat cu Academia Română, a organizat evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale „ 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”.
Manifestarea a avut loc în spațiul primitor al Bibliotecii Academiei Române, sala Theodor Pallady, vineri, 15 ianuarie 2021, și s-a bucurat de prezența unei distinse audiențe: domnul Eugen Simion, Preşedintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă (intervenția dumnealui s-a desfășurat în mediul online), Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române, Prof. Ing. Nicolae Noica, Membru de Onoare al Academiei Române și Director General al Bibliotecii Academiei Române, Domnul Cristian Anița, Directorul Arhivelor Naționale ale României, Domnul Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române și Domnul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național București.
În deschiderea evenimentului, prin cuvântul Prof. Ing. Nicolae Noica, s-a menționat un citat despre Eminescu „Cultură este puterea popoarelor”, întrunirea de astăzi fiind adaptat vremurilor pe care le trăim continuând prin prezentarea pe scurt a programului.
Prin intervenția domnul Eugen Simion, desfășurându-se în mediul online, s-a subliniat importantă acestei zile, a marelui poet Mihai Eminescu și a efortului depus de către instituțiile participante pentru a organiza această întrunire. „Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie și proză se regăsesc, a declarat academicianul Eugen Simion. Cei care se supără pe poporul român, se supără pe Eminescu. Este și această o dovadă că este un poet care ne exprimă. Și ne regăsim nu numai în poezia lui, ci și în proză lui, o proză romantică.”, a încheiat Eugen Simion.
În alocuțiunea sa, Domnul Cristian Anița, a menționat că este optimist în aceste vremurile pe care le trăim pentru că Eminescu este un virus pentru poporul român care îl are în sânge pe acest poet. Documentele arătate în expoziția din cadrul acestui eveniment au puse la dispoziție Bibliotecii Academiei Române pentru ca cei prezenți în sală să se poată bucura de o mică parte din ceea ce a însemnat acest poet pentru România.
Domnul Ioan Cristescu s-a simțit onorat să participe în cadrul acestui eveniment și a amintit cu plăcere de expozițiile pe care le-a organizat în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române. A fost amintită „Doina”, inspirată fiind afișarea în cadrul acestui eveniment, subliniind încă o dată că, după atâția ani, în continuare se ascunde un mare adevăr în această opera literară.
Domnul Ion Caramitru a subliniat câteva din trăsăturile pe care le-a remarcat la Eminescu, împărtășindu-le astăzi auditoriului. „Eminescu era un mascul, un răzvrătit, un bărbat puternic, nu un leşinat.“ Au fost amintite o parte din operele lui Eminescu care au putut fi aduse în atenția publicului pe timpul mandatului său de Ministru al Culturii. Cu zâmbetul pe buze, domnul Caramitru a specificat că Eminescu este un veșnic student de la care el a învățat limba română, iar din manuscrisele lui, domnul Caramitru s-a putut inspiră în spectacolele pe care le-a prezentat.
Domnul Răzvan Theodorescu a menționat de tradiția pe care Academia Română o are în fiecare an de 15 ianuarie pentru a aduce romanului în atenție cel mai reprezentativ care a fost mai mult decât poetul național, destinul pe care îl are în spațiul românesc. A declarat că poetul reprezintă „formă supremă de inteligență românească’, menționând faptul că Eminescu și Iorga sunt „doi titani, probabil, irepetabili”.
În discursul pe care doamna Cristina Popescu l-a susținut, cu ocazia lansării emisiunii de mărci poștale, a subliniat faptul că timbrul este un ambasador cultural și important mijloc de comunicare, care stă la dispoziția fiecăruia dintre noi pentru a transmite mesajele. Fie că este vorba de cultură, istorie, tradiție, spritualitate, inovație, Romfilatelia continuă să fie, prin timbrele românești, un adevărat ambasador, peste timp și spațiu și păstratoare fidelă a misiunii de promotor al simbolurilor naționale.
Mărcile poștale reproduc într-o grafică sugestivă și originală, alături de edificiul bisericii mormântului Marelui Ștefan, portretele poetului Mihai Eminescu, scriitorului Ion Slavici și tânărului compozitor și interpret Ciprian Porumbescu, iar blocul special cu cele trei timbre dantelate alătură imaginii bisericii Mănăstirii Putna, portretele personalităților amintite și fotografia urnei omagiale din argint, aflate în prezent în Muzeul Mănăstirii.
Pe 15 ianuarie, sărbătorim și aniversarea marelui poet Mihai Eminescu. Cu ocazia acestui eveniment, menit să prezinte cultura națională evidențiată de-a lungul istoriei României, a fost prezentată o expoziție cu tema „Mihai Eminescu- Vreme trece, vreme vine”, organizată de către Biblioteca Academiei Române în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național al Literaturii Române.
A fost expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care s-au aflat manuscrisul 2262 conținând „Legenda Luceafărului“, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene. Expoziția documentară a adus în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI.
Lansarea a avut ca moment important dezvelirea și semnarea panoului filatelic de către invitații prezenți la eveniment.
Romfilatelia a dezvoltat proiecte frumoase și îndragite de filateliști alături de Academia Română și Biblioteca Academiei Române, proiecte care au fost menite să promoveze imaginea și valorile României, cultura și istoria țării, a locurilor, faptelor și oamenilor care au creat o moștenire de neînlocuit. Acestea vor continua și în anul 2021. Romfilatelia, în calitatea sa de promotor al valorilor naționale, își manifestă disponibilitatea de a se alătura și altor evenimente culturale ce vor fi organizate de Academia Română.
Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic muzical prin care doamna Ayako Funatsu, iubitoare a poeziei lui Mihai Eminescu, a intrerpretat poezia „Mai am un singur dor„.
Întrunirea s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei de Covid-19.