Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Marca poștală alături de marele pictor Mihai Vladimir Zamfirescu

Joi, 17 mai 2018, la Muzeul Național al Literaturii Române, într-un cadru restrâns și alături de prieteni și pasionați ai artei, artistul Mihai Vladimir (Mirel) Zamfirescu ne-a onorat cu prezența la evenimentul filatelic dedicat Domniei Sale.

Motivele de sărbătoare au fost multiple, Festivalul Internațional de Poezie București fiind în plină desfășurare, iar Muzeul Național al Literaturii Române împlinind 61 de ani de la înființare.

Conf. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului și gazdă a evenimentului, a deschis seria de discuții salutând participanții și l-a invitat pe criticul de artă Pavel Șușară să ia cuvântul.

Pavel Șușară a început prin a spune că decizia de a ilustra opera Sărutul, a artistului Mihai Vladimir Zamfirescu, pe mărcile poștale din emisiunea Artiști români contemporani a fost luată pentru a celebra valoarea marelui artist. Prezența lui Mihai Vladimir Zamfirescu în spațiul public este singulară și excepțională, artistul fiind vizibil oricând în unicitatea sa. Se poate observa că a absolvit școala de pictură a lui Corneliu Baba, aceasta fiind o pepinieră de intelectuali precum Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Adrian Ghenie, Cornel Brudașcu sau Ștefan Câlția. Însă Vladimir Zamfirescu este particular, asemenea lui El Greco, ale cărui picturi se regăseau la limita dintre paradigma centrală a picturii și presiunea non-figurativă a Orientului. Oricine și-ar dori să aibă lecturi liniare în operele artistului Zamfirescu, ar descoperi că acestea sunt reprezentate de un fals figurativ și un fals retoric. Retorica artistului este exclusiv una plastică, iar mesajul lui este profund și iremediabil existențialist, având capacitatea de a comunica mesaje care țin de ființa umană, de natura umană, de destin – așa cum omul îl prefigurează și îl decontează în pictură.

Sculptorul Mircia Dumitrescu a povestit cu emoție despre întâlnirea sa cu Vladimir Zamfirescu, la examenul de admitere la Institutul de Arte, pe cei doi legându-i o prietenie veche. Și-a amintit cu plăcere despre colecția de timbre a tatălui artistului, pe care acesta o completează în cel mai frumos mod posibil, adăugând un timbru cu opera sa.

Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a transmis La mulți ani! Muzeului Național al Literaturii Române și a mulțumit pentru prezență tuturor invitaților. Pentru anul 2018, Romfilatelia a întocmit un plan ambițios, acela de a ilustra pe mărcile poștale cât mai multe valori ale României, de la scriitori și poeți, la artiști și pictori. Așa cum am descoperit de fiecare dată, timbrul poate lega prietenii, nu este constrâns de barierele spațiului și timpului și nu cunoaște resentimente. Imaginile ilustrate pe timbre aduc în mentalul colectiv nu doar emoții vizuale, ci și afective, iar libertatea de exprimare ne-a ajutat să cunoaștem prin intermediul lor foarte multe lucruri despre prietenie.

Artistul Vladimir Zamfirescu a luat cuvântul și a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil evenimentul și tuturor celor prezenți. „E o zi frumoasă și emoționantă. […] Este o zi incredibilă să văd un timbru cu lucrarea mea. Nu am crezut niciodată că voi avea așa ceva”, a încheiat acesta vizibil emoționat.

La finalul evenimentului, cei prezenți au fost invitați să semneze panoul filatelic dedicat pictorului Vladimir Zamfirescu. Dintre invitații care au semnat panoul îi amintim pe domnul Pavel Șușară, acad. Mircia Dumitrescu, prof. univ. dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Mireille-Carmen Rădoi, domnul Mihai Ispirescu, doamna Ada Vertan, alături de prieteni și invitați.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search