Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Maestrul Ștefan Câlția sărbătorit de filatelia românească

Ştefan Câlţia: „Lucrul cel mai important e să trăim fericiţi”

București, 21 noiembrie 2023
Romfilatelia a primit vizita Maestrului Ștefan Câlția, prilej cu care a fost prezentată emisiunea de mărci poștale Artiști români contemporani. Ștefan Câlția, dedicată artei sale, aducând în atenția colecționarilor și iubitorilor de frumos, unul dintre cei mai importanți creatori de artă ai momentului.

Într-o atmosferă caldă, prieteni, admiratori, critici de artă, membri ai Comisiei Filatelice Naționale, colecționari, au depănat amintiri și au avut discursuri laudative la adresa artistului.

Vizibil emoționat, Maestrul Ștefan Câlția a mulțumit Romfilatelia pentru emisiune, fiind onorat să apară pe timbre:
„M-am bucurat ca un copil că voi fi pe timbre şi m-am gândit de ce n-ar fi de faţă şi mama şi tata şi popa din sat şi lumea mea din copilărie să vadă că Ştefan al lui Aurel ande Boeriu de după biserică e pe timbre. O bucurie firească. Apoi, sigur că trebuie să te gândeşti la ce important e lucrul ăsta, că intri într-un alt mod de a circula în lume. Mă simt bine”, a declarat maestrul.

Amintind de albastrul caselor ţărăneşti și de lucrările ilustrate pe timbrele în emisiunea de mărci poștale, artistul Ștefan Câlţia a menționat că această culoare este aleasă de către ţărani.

A urmat o sesiune de autografe, apoi panoul filatelic special a fost semnat de invitați, artistul intrând în patrimoniul filatelic. Apoi a semnat și în Cartea de onoare Romfilatelia, „Cu mlțumiri”, alături de un desen artistic, rămând o amintire dragă și un arc peste timp, pentru generațiile următoare.

Formația artistică a pictorului este clădită la Liceul de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny (1955-1963), respectiv sub îndrumarea lui Corneliu Baba în cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1964-1970). Din anul 1992, Ștefan Câlția devine profesor la Academia de Arte din București, la secția de pictură, împreună cu alți colegi de breaslă. În perioada 1992-1996 este decan al Facultății de Arte Plastice, iar după 1996, șef al Catedrei de Pictură din cadrul aceleiași universități. Făgărașul, Șona, Timișoara, Bucureștiul sunt locuri care i-au marcat anii de formare artistică, socială și culturală.

#ȘtefanCâlția #Artiștiromânicontemporani #pictor #Casaalbastră # Șona #Făgăraș #Timișoara #CorneliuBaba #olumeintruntimbru #culturaprintimbre #arta #pasiune #colectiidearta

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search