Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Istorie și memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iași

Marţi, 29 iunie, a fost o zi dedicată ceremoniilor în cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, manifestări ocazionate de comemorarea Pogromului de la Iași. În acest tragic eveniment, petrecut în luna iunie a anului 1941, și-au pierdut viața peste 13.000 de evrei.

În amintirea victimelor Pogromului, a avut loc o acțiune comemorativă organizată de Primăria Municipiului Iaşi, în cadrul căreia a fost conferit titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi” unui număr de patru supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi și unor personalităţi implicate în păstrarea memoriei vii a suferinţelor poporului evreu.

Romfilatelia a fost invitată la acest eveniment, în cadrul căruia a lansat, împreună cu edilul Municipiului Iași, mapa filatelică „Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi”, precum și un panou filatelic comemorativ dedicat acestei manifestări. Marca poștală, martor-simbol al evenimentelor naționale, s-a implicat încă o dată în misiunea sa de promovare a valorilor evreiești aparținând patrimoniului cultural universal.

Printre participanții la eveniment s-au numărat ÎPS Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Rafael Shaffer, Prim-Rabin al comunităților evreiești din România. Au participat, de asemenea, reprezentanți ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Parlamentului României, deputatul Andrei Muraru, Reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, reprezentanți ai Guvernului, ai comunității evreiești din București și locale, ai administraţiei centrale şi locale, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, ai domeniului cultural și ai societăţii civile, care au transmis mesaje şi au depus coroane în memoria victimelor.

Un moment deosebit de emoționant l-a constituit „Marșul Vieții”, o acțiune aflată anul acesta la cea de-a șaptea ediție. Inițiat în anul 2015 de rabinul Josef Wasserman din Israel, Președinte al Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului Român, și  Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, cu susținerea Comunității Evreilor din România și a Comunității Evreilor din Iași, „Marșul Vieții” este un proiect de o sensibilitate deosebită pentru poporul evreu și pentru comunitatea ieșeană, menit să comemoreze, an de an, Pogromul de la Iași.

Cu prilejul acestor întâlniri, a fost semnat un acord de parteneriat între Primăria Municipiului Iași și Primăria din Netanya (Israel).

Romfilatelia, prin Cristina Popescu, Director General, a adresat mulțumiri Primăriei Municipiului Iași și comunității evreiești locale, pentru colaborarea în cadrul proiectului filatelic comemorativ dedicat evenimentului.

Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei Covid-19.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search