Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ISTORIA REGALITÃȚII, MIHAI I

Mihai_I_M

„Coroana Regalã nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unicã a independenţei, suveranitãţii şiunitãţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului şi a Naţiunii. Coroana a consolidat România prin loialitate,curaj, respect, generozitate şi modestie.” Regele Mihai I

 

La 25 octombrie 2014, cel mai longeviv om de stat din întreaga istorie a României, Majestatea Sa Regele Mihai I, împlineşte 93 de ani. Nãscut la 25 octombrie 1921, la Castelul Foişor din Sinaia, Regele Mihai I a avut o viaţã tumultuoasã, marcatã de douã domnii (1927-1930 şi 1940-1947), dintre care prima sub Regenţã, iar a doua aflatã sub semnul celui de-al doilea Rãzboi Mondial. La 23 august 1944, acum 70 de ani, Regele Mihai ia hotãrârea întoarcerii armelor împotriva puterilor Axei, pentru a salva existenţa ţãrii, alãturând România Aliaţilor. Instaurarea puterii comuniste a condus la abdicarea forţatã de la 30 decembrie 1947, care a marcat începutul unui Exil de peste 40 de ani.

Recunoscând importanţa istoricã a personalitãţii Regelui Mihai, Romfilatelia îi dedicã emisiunea de mãrci poştale alcãtuitã dintr-un timbru şi o coliţã, continuând emisiunile filatelice dedicate Regalitãţii.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 4,70 lei este reprezentat Majestatea Sa Regele în anul aniversar 2008, la biroul sãu din Palatul Elisabeta, actualmente reşedinţa sa oficialã. Este acelaşi birou în care Regele Mihai a lucrat timp de trei ani (1944-1947), dupã bombardarea clãdirii cunoscute drept „Casa Nouã” din spatele Palatului Regal de pe Calea Victoriei. Însemnul grafic reprezintã Cifrul Regelui Mihai I, adoptat în septembrie 1940 şi format prin îmbinarea în cruce a patru litere M, încoronate. El este folosit şi astãzi pe corespondenţa şi documentele regale, iar în diferite perioade a fost folosit pentru Regimentul de Gardã Regalã şi pe drapelele de luptã ale unitãţilor militare.

Timbrul coliţei cu valoarea nominalã de 14,50 lei prezintã pe Majestãţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României, în acelaşi birou din Palatul Elisabeta. Nãscutã Principesã de Bourbon şi Parma, la 18 septembrie 1923, Regina Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai în anul 1947 cu ocazia nunţii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la Londra. La 10 iunie 1948 cuplul regal se cãsãtorea la Atena, în Palatul Regal Tatoi, unde Sala Tronului fusese transformatã pentru o zi în capelã ortodoxã. Împreunã au cinci fiice, cea mai mare dintre ele, Alteţa Sa Regalã Principesa Moştenitoare Margareta a României fiind numitã Custode al Coroanei României. Regina Ana este decoratã cu Crucea de Rãzboi a Franţei pentru faptele sale de vitejie din Al Doilea Rãzboi Mondial, când a activat ca şofer de ambulanţã în nordul Africii şi apoi ca translator pentru câţiva dintre marii comandanţi de pe frontul deschis în Europa Occidentalã.

„Toatã viaţa noastrã asta am fãcut: umãr la umãr, ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici, fãrã sã ne uitãm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singurã fiinţã, drumul şerpuitor din faţa noastrã.” – Regina Ana despre viaţaalãturi de Regele Mihai.

Romfilatelia mulţumeşte Casei Majestãţii Sale Regelui şi domnului Marius Bãrãgan pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat în realizarea acestei emisuni de mãrci poştale.

 

Data Aparitie:2014-10-25

Mihai_I_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search