Slide
Slide

ISTORIA AUTOMOBILULUI (II)

Romfilatelia dedică o nouă emisiune destinată colecționarilor și publicului larg pasionat de tematica automobilistică. Emisiunea realizată sub titulatura Istoria automobilului (II), compusă din patru mărci poștale, un plic „prima zi” și 4 cărți poștale maxime, care va intra în circulație vineri, 11 aprilie a.c., oferă pasionaților de filatelie imagini inedite ale unor modele de automobile aparținând începuturilor constructive și inovative ale domeniului.

Începuturile istoriei automobilului se regăsesc în secolul al XVIII -lea când Nicolas Joseph Cugnot a imaginat și construit primul automobil cu motor cu abur (1769).

În accepțiunea modernă, primul automobil funcțional și care precede producția de serie a fost inventat de germanul Karl Benz (1886). Automobilul era dotat cu un motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină. Automobilul era echipat cu trei roți.

Unul din primele automobile, cu patru roți cu motor alimentat cu benzină a fost fabricat de englezul Frederik William Lanchester, în anul 1895, care a adus și o schimbare inovativă: frânarera cu disc. Pompa de benzină, brevetată în 1901 de către norvegianul John Tokheim, menține constant debitul de carburant și crește randamentul motoarelor. Pneurile și camerele pneumatice conferă mai apoi creșterea confortului, reducerea zgomotelor și mărirea aderenței roților.

Prima producție în serie a automobilelor a fost inițiată de Karl Benz, în Germania (1888), licența fiind preluată și în Franța de Emile Roger.

Cutia de viteză cu angrenaj planetar și ambreiajul contribuie din plin la modernizarea și perfecționarea sistemului motor-tracțiune, îmbunătățind vizibil modul de utilizare a tuturor elementelor esențiale ale unui automobil. A apărut mai apoi tracțiunea pe față, refuzată inițial de trustul Renault și preluată în 1934 de Citroën. Tot în anul 1934 este conceput și produs Chrysler Airflow primul automobil de serie cu design aerodinamic.

Mărcile poștale ale emisiunii, care redau imagini reproduse după gravuri de epocă, ilustrează patru modele de automobile: Mercedes 12/16 CP (marca poștală cu valoarea nominală de 5,50 Lei) model 1903, reprezintă rezultatul colaborării lui Karl Benz și Gottlieb Daimler.

La cererea unui influent client Emil Jelinek, aceștia aduc importante îmbunătățiri automobilului și acceptă să-l lanseze sub denumirea de Mercedes (Mercedes fiind numele fiicei lui Emil Jelinek).

Peugeot Type 7 cu patru locuri (marca poștală cu valoarea nominală de 6.50 Lei) a participat la raliul Paris-Bordeaux-Paris (1895) și a fost desemnat câștigător. Anvelopele furnizate de firma Michelin au contribuit decisiv la victorie.

Peugeot cu două locuri (marca poștală cu valoarea nominală de 9 Lei), model al firmei franceze cu același nume, fondată în anul 1810. Firma este cunoscută pentru automobilele destinate persoanelor fizice cu vehicule utilitare. Este implicată cu succes în sporturile cu motor de mai bine de un secol.

Panhard et Levassor (marca poștală cu valoarea nominală de 11 Lei), model al unei firme franceze având ca fondatori în 1867 pe Emile Levassor și Rene Panhard. Firma era cunoscută și pentru modelele de vehicule ușoare tactice și militare. Activitatea firmei a încetat în 1918.

Plicul „prima zi” reproduce în facsimil coperțile a două cunoscute reviste ilustrate în care erau prezentate imagini relevante cu prezența automobilelor în mediul urban și ale unor raliuri organizate în acea perioadă.

Prin accesarea codului QR de pe minicolile de timbre, veți descoperi povestea emisiunii „Istoria automobilului (II)”.

Romfilatelia mulțumește domnului dr. inginer Marius Muntean pentru consultanța de specialitate acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search