Pentru promovarea unei tematici filatelice la ceas aniversar, într-o perioadă în care România deține Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Romfilatelia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a lansat albumul filatelic „Centenarul Simfoniei a III-a George Enescu. 25 Mai 1919 – 25 Mai 2019″.
Manifestarea a avut loc sâmbătă, 25 mai 2019, la Muzeul Municipal ”Regina Maria” Iaşi. Moderatorul evenimentului a fost doamna Aurica Ichim, Director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.
Albumul filatelic a fost realizat în variantă bilingvă (română – engleză), exclusiv pentru Primăria Municipiului Iaşi și conţine mărci poştale cu tematica “George Enescu din perioada 1968 – 2018”. Semnătura lui George Enescu este imprimată cu lac selectiv, alături de titlul albumului.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul doamna Ichim, în care a amintit faptul că „George Enescu a susținut un concert la Palatul din Iași, de aici și legătura cu evenimentul pe care îl sărbătorim astăzi”.
La eveniment au participat domnul Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași, doamna Laura Pavel – Director economic Romfilatelia, domnul Cătălin Sava – Muzicolog, Prof. univ. Daniel Șandru, Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, Mihai Ștefan Copșa– Președintele “Ligii Culturale“, invitat special de la Chișinău.
În discursul pe care l-a susținut, domnul primar Chirica a menționat faptul că aceasta „întalnirea face parte dintr-un lung șir de evenimente care au avut legătură cu centenarulului României. Voi transmite dragostea mea pentru timbre mai departe, copiilor mei, pentru că voi rămâne fidel Romfilateliei în urma proiectelor frumoase pe care le-am urmărit”.
De asemenea, doamna Laura Pavel, director economic al Romfilatelia a subliniat faptul că Iașul se mândrește cu faptul că opera lui George Enescu a fost terminată și șlefuită în acest oraș, mai ales că în anul 1918 Enescu punea bazele numele „Societății Simfonice” care-i va purta. Acest oraș se regăsește pe numeroase timbre de colecție care reflectă marile personalități ale orasului Iași, edificii de cultură și ale spiritualității românești, fie evenimente istorice precum „Unirea Principatelor Române” și „Iașul oraș Regal”. Astfel că, Romfilatelia a găsit în orașul Iași un partener de mare valoare care promovează vizibil cultura și istoria națiunii române.”
Domnul Cătălin Sava, muzicolog, a menționat faptul că „în urmă cu 100 de ani se cânta Simfonia a III-a în premieră la Ateneul Român din București. Manuscrisele arată însă că aceasta a început să fie scrisă în anul 1916. În acest album am regăsit câteva timbre din vremea copilăriei mele și va îndemn și pe voi să colecționați pentru că veți afla multe informații și vă veți îmbogăți cultura cu ajutorul lor.”
Vizibil emoționat, domnul Daniel Șandru a apreciat grafica albumului, implicarea Romfilateliei în acest proiect și prezența tinerilor din sala care au putut să participe la un asemenea moment istoric, atât pentru orașul Iași, cât și pentru România.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut domnului primar Chirica. Acesta a menționat faptul că acest album va ajunge să rămână în istoria României, vizibil pentru generațiile care vor veni și care se vor putea bucura de timbrele realizate de Romfilatelia, regăsite in acest album”.