Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORI

Romfilatelia introduce în circulație marți, 7 ianuarie a.c, emisiunea de mărci poștale uzuale Flori.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei prezintă laleaua, ce face parte din familia Liliaceae. Planta este originară din Asia Centrală și Turcia. În Europa a fost introdusă la mijlocul secolului al XVI-lea, când bulbi de lalele din Turcia au fost aduși în Olanda, devenind rapid una dintre cele mai populare flori. Octombrie-noiembrie este perioada ideală pentru plantarea bulbilor. Lalelele preferă soluri lutoase, fertile, bine drenate, însorite sau ușor umbrite. După terminarea înfloririi și ofilirea completă a frunzelor, bulbii se scot și se depozitează până toamna în locuri aerisite.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei reprezintă grafic narcisa, parte din familia Amaryllidaceae. Este originară din regiunea mediteraneeană, dar câteva specii se găsesc în Asia centrală și China. Denumirea genului vine de la cuvântul grecesc „narke” ce înseamnă somn adânc sau amorțeală, făcând referire la alcaloidul toxic ce se găsește în bulb. În prezent există mii de varietăți horticole, floarea fiind, de obicei, galbenă sau albă și ocazional, portocalie, verde sau somon.  Narcisele preferă solurile ușoare, argilo-nisipoase. Pentru o înflorire prelungită, ideal este să fie plantate sub arbori, unde lumina este filtrată. Bulbii se plantează toamna, în septembrie-octombrie.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrată floarea de piersic. Prunus persica este un pom fructifer din familia Rosaceae, genul Prunus. Originar din China, a fost adus în Europa de către persani. Este foarte cultivat pentru fructele sale în zonele temperate și subtropicale. Piersicul este un arbore care atinge până la 10 m înălțime. Tolerează temperaturile până la aproximativ -20° C, dar necesită veri fierbinți pentru a-și matura fructele și o distincție clară între anotimpuri. Pentru o fructificare abundentă, se plantează în zone însorite cu sol bine drenat. 

Dalia, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei, face parte din familia Asteraceae. Este o plantă originară din America Centrală și de Nord. A fost adusă în Europa în secolul XVI, prin Spania, de unde s-a răspândit rapid în celelalte țări. Daliile sunt foarte apreciate pentru florile de diverse forme și culori ce înfloresc de vara până toamna târziu. Sunt plante sensibile la ger, de aceea toamna se scot rădăcinile tuberizate și se păstrează în nisip, în locuri răcoroase și uscate. Se plantează în soluri bogate, argiloase, în zone însorite.

Macul, floarea redată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei, face parte din familia Papaveraceae. Genul Papaver cuprinde aproximativ 80 de specii de plante anuale, bienale sau perene, native din Europa, Asia și America de Nord. Cea mai mare parte sunt specii spontane, întâlnite în natură, doar câteva specii (Papaver orientale, Papaver somniferum) având cultivaruri la care diferă forma și culoarea florilor. Macul preferă solurile afânate, mai mult sau mai puțin calcaroase, fertile, cu expoziție însorită. De asemenea cuprinde plante erbacee ce pot avea înălțimi între 20-150 cm.

Macul este o floare de primăvară, întâlnită în categoria florilor de câmp (flori spontane).

Anemona sau floarea vântului, ce face parte din familia Ranunculaceae, apare pe timbrul cu valoarea nominală de 53,50 lei. Acest gen de plante cuprinde aproximativ 120 de specii, cele mai multe native din regiunile reci ale emisferei nordice. Numele vine de la cuvântul grecesc “anemos” care înseamnă vânt. Multe referiri simbolice la anemone vorbesc și despre moarte datorită istoriei lor interesante. Ele au fost adesea legate de mitul lui Adonis și al Afroditei. Anemonele sunt plante perene ce înfloresc primăvara. Sunt cultivate pentru florile gingașe colorate în alb, roz, purpuriu sau albastru. Plantarea se face toamna în locuri însorite sau parțial umbrite. Pentru un efect de culoare se plantează în grupuri. Floarea paștelui sau Anemone nemorosa este una din speciile de anemone ce crește spontan în țara noastră.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii a fost ilustrat ghiocelul. Galanthus nivalis face parte din familia Amaryllidaceae. Genul Galanthus cuprinde cca. 20 de specii de plante originare din Europa până în nordul Iranului. În țara noastră, sunt întâlnite în natură 3 specii de ghiocei, dintre care 2 declarate specii rare la nivel internațional și Galanthus nivalis, declarată rară la nivel european.

Este o specie indigenă (crește spontan în pajiști și pășuni). Ghiocelul comun este cea mai cultivată specie de ghiocei și prima plantă care înflorește la începutul primăverii.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. 

Emisiunea de mărci poștale „Flori” va fi disponibilă începând de marți, 7 ianuarie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search