Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

DE LĂUTĂ DIN CETATEA NEAMȚ 19-21 AUGUST 2016

FEST_Sibiu_emisFestivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival de teatru şi artele spectacolului din România, susţine un dialog creator la nivel european şi internaţional. Festivalul îşi propune să promoveze creaţia teatrală românească şi internaţională de cea mai bună calitate, prin prezentarea celor mai importante spectacole ale momentului, identificând repere valorice comune la nivel naţional, european şi internaţional.

Prin prezenta emisiune filatelică, dedicată acestei manifestări culturale, marca poştală îşi certifică încă o dată rolul său de ambasador al culturii în lume. În anul 1993, un grup de iniţiativă a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu s-a hotărât să redea oraşului strălucirea pierdută, prin organizarea unui festival de teatru, ajutat de personalităţi culturale române, personalităţi ale lumii teatrale din România şi de peste hotare.

Prima ediţie, din anul 1993, a avut loc în luna martie, într-o iarnă târzie cu troiene de zăpadă, iar pentru mulţi care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o ţară fascinantă. La prima ediţie, oaspeţii au purtat usturoi în buzunare, pentru a se proteja de vampiri.

În primăvara anului 1994, ambiţiosul „Festival de Teatru Tânăr Profesionist” avea să înceapă în prima sală de teatru construită cu 400 de ani în urmă în Europa Centrală.

Festivalul de Teatru Tânăr Profesionist de la Sibiu a prilejuit vizionarea spectacolelor celor mai importante teatre din ţară. Toate spectacolele primului Festival de la Sibiu au fost gratuite. Mulţimi de oameni s-au înghesuit la intrarea în săli, unde uşieri uimiţi încercau să facă faţă publicului însetat de cultură.

Festivalul a dobândit continuitate, a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia, pentru a deveni mai târziu o instituţie cu o personalitate şi o structură din ce în ce mai bine definite.

Dacă la prima ediţie au participat reprezentanţi din doar 2 ţări (Republica Moldova şi România), în 2000, la cea de-a VII-a ediţie, festivalul a atras un număr record de participanţi din 54 de ţări.

Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Sibiu, Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg.

2008 – 2012 marchează o perioadă de maturitate a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ca un loc de întâlnire al excelenţei în artele spectacolului. Pentru prima dată în istoria unui festival din România, se inaugurează o secţiune de patrimoniu care valorifică cele mai reprezentative producţii din spaţiul românesc.

Fiecare ediţie a festivalului se desfăşoară sub genericul unor teme generoase în jurul cărora se face planificarea artistică. Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu are ca motto sloganul Construind încredere şi se va desfăşura în perioada 10 – 19 iunie 2016.

Festivalul este structurat în 16 secţiuni: spectacole de teatru, dans contemporan, spectacole de stradă, spectacole de circ, spectacole de teatru şi circ în cetăţi şi situri istorice, spectacole din muzica lumii, spectacole de flamenco, întâlnirea şcolilor de teatru, platforma de arte vizuale, spectacole de lectură şi teatru radiofonic, conferinţe şi seminarii, lansări de carte, film, ateliere, bursa de spectacole, întâlniri ale reţelelor culturale. 452 de spectacole se desfăşoară în 67 de spaţii de joc, de-a lungul a 10 zile, pentru 65.000 de spectatori, care au ocazia să experimenteze latura creativă. Scopul festivalului este creşterea activă a comunităţii prin cultură consolidând interacţiunile dintre diferitele grupuri din cadrul comunităţii culturale şi a publicului larg.

Premiat în  anul 2015 de către Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre Japonia şi România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu contribuie în mod substanţial la consolidarea prestigiului României la nivel internaţional, conducând cu succes la dezvoltarea fenomenului de turism cultural.

Cele două timbre ale emisiunii fac trimitere atât către elemente grafice ale afişului festivalului (personajul cu mască), cât şi către simboluri ale arhitecturii sibiene (Turnul Sfatului, Turnul Olarilor).

Ștampila prima zi a emisiunii se găsește în incinta Oficiului Poștal Sibiu nr. 1, aflat în str. Mitropoliei nr. 14.

 

Romfilatelia mulţumeşte organizatorilor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi fotografului George Avanu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

FEST_Sibiu_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search