Romfilatelia dedică pasionaților de Faună o nouă emisiune intitulată Faună polară, ce va fi introdusă în circulație, marți, 28 ianuarie a.c.
Tematica Fauna se află în topul preferințelor colecționarilor de mărci poștale, ce își vor completa colecțiile cu 4 specii polare.
Lupul arctic (Canis lupus arctos), redat grafic pe timbrul cu valoarea de 1,80 Lei, face parte din familia Canidae şi este o subspecie a lupului care trăiește în partea septentrională a Americii de Nord. Subspecia echivalentă din nordul Asiei este lupul siberian (Canis lupus albus). Se distinge prin blana sa albă. Începând cu anul 1930, s-a constatat o scădere a dimensiunii craniului acestei specii, probabil din cauza încrucișării cu câinii domestici. Culoarea blănii asigură un bun camuflaj în zăpadă. Are 63-79 cm în înălțime la greabăn. Cântărește aproximativ 45 de kg și este de până la 1,5 m în lungime.
Bufnița polară (Bubo scandiacus) sau bufnița albă, ilustrată pe timbrul cu valoarea de 2 Lei, face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae. Este răspândită în ținuturile polare nordice de tundră.
Femelele au o lungime a corpului de 55-73 cm, ajungând la o greutate de 1,6-3 kg și o anvergură a aripilor de până la 170 cm, iar masculii sunt mai mici, lungimea corpului variind între 51-65 cm. Greutatea poate varia între 1,4 – 2 kg, iar anvergura aripilor este de 125-150 cm. Femela este mai mare, albă, cu striuri și pete negricioase. Masculul este mai mic, aproape complet de culoare albă.
Vulpea polară (Vulpes lagopus), a cărei imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea de 7 Lei, este un animal carnivor, din ordinul Carnivora, familia Canidae. Vulpea polară trăiește în regiunile polare de tundră. Animalul este adaptat la clima rece, având o blană deasă, iar talpa labelor fiind acoperită cu blană. Lungimea vulpilor este între 65 și 90 de cm, având înălțimea de circa 30 cm și o greutate de 5 kg. Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Vulpile polare au botul și urechile scurte. Culoarea vulpilor diferă după anotimp, vara având culoarea blănii neagră pe spate, cu picioarele de culoare brună, pe când iarna, culoarea este de camuflaj, albă sau alb-cenușie. Blana deasă le permite să supraviețuiască la temperaturi foarte scăzute.
Iepurele arctic (Lepus arcticus) sau iepurele polar, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei, este o specie adaptată în mare măsură la habitatul rece, montan. În trecut, era considerată a fi o subspecie a iepurelui montan, însă oamenii de știință au decis că trebuie privită ca o specie separată.
Acest animal supraviețuiește condițiilor aspre de mediu datorită blănii sale dese și a modului de viață – își construiește gropi sub pământ sau sub zăpadă pentru a dormi si pentru a se încălzi. Iepurele arctic are un aspect foarte asemănător iepurilor obișnuiți, cu deosebirea că are urechile mai scurte, poate fi mai înalt și rezistă la temperaturi scăzute. În medie măsoară între 55 și 70 cm lungime și poate ajunge la o greutate de 5,5 kg.
Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 225 exemplare, este echipat cu blocul special de 4 timbre nedantelate împreună cu cele două plicuri „prima zi” ale emisiunii cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio argint. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 225.
Emisiunea de mărci poștale „Faună polară” va fi disponibilă începând de marți, 28 ianuarie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 2 plicuri prima zi, în coală de 32 timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre nedantelate.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 336 93 92